Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Europsku uniju da "čini gotovo nemogućim" američko poslovanje s njom, naznačivši da bi moguće uvođenje carina na europske automobile moglo promijeniti takvu situaciju.


"Europska unija bila je osobito tvrda prema Sjedinjenim Državama" kazao je Trump tijekom zajedničke tiskovne konferencije sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Bijeloj kući.

Vezani članci Joe Biden Zastupnički dom prihvatio zakonske izmjene: Biden predlaže veće poreze za bogate Amerikance i velike kompanije Donald Trump Američki general tajno zvao Kinu iz straha da će Trump pokrenuti rat: "Lud je, znaš da je lud", "Slažem se"

"To čini gotovo nemogućim naše poslovanje s njima, a oni ipak i dalje šalju svoje automobile natrag u Sjedinjene Države", kazao je Trump dodavši: "Ako im uvedemo porez 25 posto, vjerujte mi neće to još dugo raditi".

Upitan o izvješćima da ga je Europska unija poslala u SAD kako bi upozorio Trumpa da odustane od plana uvođenja carina na čelik i aluminij, Lofven je kazao kako cijeni Trumpa zbog vođenja politike koja donosi korist njegovoj zemlji.

"Kao članici Europske unije, mislim da nam je važno pokušati pronaći put za suradnju", kazao je švedski premijer.

Do ovih komentara došlo je nakon što su europski proizvođači automobila upozorili na Trumpov plan uvođenja carina na uvoz automobila.

"Europski proizvođači ne samo da izvoze automobile u Sjedinjene Države...oni tamo imaju velike proizvođačke kapacitete, omogućujući zapošljavanje lokalnog stanovništva i ostvarivanje poreznih prihoda", kazao je Erik Jonnaert iz Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA).

"Doista, neki europski proizvođači nemaju svoje najveće tvornice u EU, nego u SAD", istaknuo je.

Trump je u petak objavio plan o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, a sada je uslijedila prijetnja da bi SAD mogao nametnuti carine na automobile proizvedene u EU.

"Međunarodna trgovina snažan je stup konkurentnosti europske automobilske industrije", kazao je Jonnaert ističući kako ACEA podupire slobodnu i poštenu trgovinu.

Trgovina automobilima između EU i SAD predstavlja oko 10 posto ukupne trgovine dviju regija, objavila je ACEA. Prema podacima udruge, SAD je najveća destinacija za uvoz europskih automobila i istodobno treći po veličini izvoznik automobila u EU po vrijednosti ostvarenoj prošle godine, predstavljajući 15 posto ukupnog uvoza u EU.

Europska komisija najavila je da će u srijedu razmatrati protumjere odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države. Prema riječima glasnogovornika Komisije, dgovor Europe će biti "brz, čvrst i razmjeran".

Trump je ranije najavio da će uvesti pristojbu od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij kod uvoza u Sjedinjene Države, zbog čega su američki trgovinski partneri odmah reagirali i krenuli razmišljati o protumjerama.

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas u ponedjeljak je rekao kako će taj predmet "biti na dnevnom redu ove srijede, kada će povjerenici razmatrati reakciju EU-a koja će biti brza, čvrsta i razmjerna". Dodao je kako će europski odgovor biti u potpunosti "u skladu" s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Ako mjere koje je najavio američki predsjednik budu primijenjene na način da utječu na europske interese, reagirat ćemo na odlučan i razmjeran način, no strogo u skladu s WTO-om".

Naglasio je kako su protumjere potrebne da bi se branili europski interesi, no da cilj "nije eskalacija".

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u petak je rekao da je Trumpova odluka "za žaljenje" i najavio protumjere.

"Sad ćemo uvesti carine na motocikle, Harley Davidsone, na traperice, Levisice, na burbon", rekao je šef Komisije, dodavši kako je to "glupo" no potrebno ponašanje. (Hina)