Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki mediji prenose da je Trump znao da bi njegovog, sad bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, Michaela Flynna, Rusija mogla ucjenjivati.


Američko ministarstvo pravosuđa upozoravalo je američkog predsjednika Donalda Trumpa još u siječnju oko Michaela Flynna, sad već bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je u ponedjeljak navečer dao ostavku na svoju dužnost, istaknuvši da bi on mogao biti podložan ruskim ucjenama te da je namjerno davao nepotpune informacije oko svojih razgovora s ruskim veleposlanikom u Washingtonu Trumpovoj administraciji, prenosi CNN, pozivajući se na "izvor blizak tom pitanju".

Vezani članci Jan Hamacek i Andrej Babis Rusija poručila da će odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Češke: ''Uzvratit ćemo mjerama koje će prisiliti počinitelje da shvate svoju odgovornost'' Aleksej Navaljni Rusija neće dopustiti da Navaljni umre u zatvoru: "Ponaša se kao huligan koji želi pozornost. Jedan dan ga boli ruka, drugi noga..."

Zabrinutost oko Flynnovih razgovora s ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejem Kislijakom nastala je oko toga je li on zapravo pričao s dotičnim o ukidanju sankcija Rusiji, koje je nametnula administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame, kao odmazdu za rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore. U trenutku tih razgovora, Flynn nije bio na funkciji u Bijeloj kući, odnosno, oni su se dogodili još u prosincu 2016. godine, a Trumpova administracija do jučer je tvrdila da je bilo riječi samo o božićnim čestitkama u tim razgovorima.

Poruku oko tog pitanja prenijela je tadašnja vršiteljica dužnosti glavne državne odvjetnice Sally Yates. I drugi visoki obavještajni dužnosnici bili su složni u ocjeni da se Bijelu kuću treba upozoriti na taj problem.

Poruku ministarstva pravosuđa prvi je objavio Washington Post, a Trump je krajem siječnja otpustio Yates, jer je poručila odvjetnicima ministarstva pravosuđa da ne brane njegovu uredbu u suspenziji programa za izbjeglice te zabranu ulaska muslimanima u SAD.

Yates danas na sve što se u međuvremenu dogodilo nema komentara, a CNN-ov izvor tvrdi da je situacija oko Flynna "fluidna".