Macron i Trump (Foto: AFP)
Macron i Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Čelnici SAD-a i Francuske Donald Trump i Emmanuel Macron pokušali su u ponedjeljak navečer u New Yorku pronaći zajedničke točke oko tema o kojima se njihove dvije države ne slažu, saznaje se iz izvora Elizejske palače.


Gotovo sat vremena Trump i Macron razgovarali su o važnim međunarodnim pitanjima, među kojima o Siriji i Iranu, kao i o trgovinskim sporovima, na marginama Opće skupštine UN-a.

Vezani članci Justin Trudeau u društvu Emmanuela Macrona i Borisa Johnsona (Foto: APTN) Trump pobjesnio zbog snimke na kojoj ga Macron, Johnson i Trudeau ismijavaju: Čelnika Kanade nazvao dvoličnim Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kraljica Elizabeta i princ Charles primili čelnike država i vlada, članica NATO-a

"Imali smo vrlo dobra bilateralna iskustva, iako ponekad manje dobra. Ali u 99 posto slučajeva vrlo dobra", rekao je Trump na početku sastanka u hotelu na Manhattanu.

"Ovdje smo kako bismo postigli rezultate", rekao je Macron, navodeći među temama zajedničku sigurnost, borbu protiv terorizma i Bliski istok.

Dvojica čelnika stisnuli su ruke jedan drugome pred kamerama, ali ne s onoliko entuzijazma kao tijekom prethodnih susreta.

Oni su potvrdili zajedničku želju da se usko koordiniraju o velikim temama, pojasnila je Bijela kuća.

Donald Trump izrazio je interes da dođe u Francusku na obilježavanje stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata 11. studenoga. Tom prigodom održava se Forum za mir, na koji je Pariz pozvao stotinjak čelnika.

U utorak će Macron i Trump govoriti pred Općom skupštinom UN-a, koja ovaj tjedna okuplja oko 130 šefova država i vlada. (Hina)