Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ne odustaje od zida

Trump će proglasiti izvanredno stanje na granici s Meksikom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trumpovi savjetnici navodno su podijeljeni oko poteza koje bi trebao učiniti, no u Bijeloj kući kuju se alternativni planovi kojima bi se zaobišao Kongres.

Bijela kuća priprema nacrt dokumenta kojim će predsjednik SAD-a Donald Trump proglasiti izvanredno stanje na granici Meksikom.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Donald Trump Opet će se kandidirati Bijela kuća traži od republikanaca da osude Trumpove izjave: "Zakleli su se braniti Ustav..."

Kako pišu, u Bijeloj kući su identificirali od kuda bi sve mogli povući novac, ukupno 7 milijardi dolara, za izgradnju zida duž južne granice.

Predsjednik Trump nije isključio mogućnost da iskoristi svoje ovlasti koje mu dopuštaju proglašenje hitne situacije na nacionalnoj razini te usmjeri Ministarstvo obrane da izgradi zid jer se Kongres i Bijela kuća ne mogu dogovoriti o proračunu koji je izazvao blokadu federalne vlade. Trumpovi savjetnici navodno su podijeljeni oko poteza koje bi trebao učiniti, no u Bijeloj kući kuju se alternativni planovi kojima bi se zaobišao Kongres.

Vladin dužnosnik za CNN je izjavio kako je nacrt proglasa ažuriran prošlog tjedna, a u njemu među ostalim stoji:

"Dakle, ja, Donald J. Trump, po ovlastima koje mi je dao Ustav i zakoni Sjedinjenih Američkih Država, uključujući Zakon o nacionalnim hitnim slučajevima, ovime izjavljujem da na južnoj granici Sjedinjenih Država postoji izvanredna situacija."

Razmatraju se opcije prema kojima bi se novac mogao povući iz raznih fondova među kojima su oni Pentagona i Ministarstva domovinske sigurnosti.

Dok su zastupnici u četvrtak raspravljali o kratkoročnoj mjeri za financiranje blokirane vlade, Trump je ponovno otvorio mogućnost da na druge načine financira zid na granici bez odobrenja Kongresa.

"Imam druge alternative na raspolaganju i iskoristit ću ih ako moram. Mnogo ljudi želi da se ovo dogodi, vojska to želi. Ovo je virtualna invazija na našu zemlju", rekao je Trump.

Ako se proglas zaista objavi, zid će graditi inženjerski korpus američke vojske. Neki dijelovi zida pritom bi morali biti izgrađeni na privatnom zemljištu, zbog čega bi Trumpova administracija morala zauzeti zemlju, no to je dopušteno ako je za javne potrebe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene