Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIKLONA MEGI POHARALA OTOČJE

Tropska oluja pogodila Filipine: Veliki broj stradalih, spasioci još traže nestale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Filipinska vojska i humanitarni radnici obećali su u četvrtak da će nastaviti potragu za 103 nestale osobe nakon što je tropska oluja Megi ovaj tjedan zahvatila središnja područja, zatrpala mnoge pod klizištima i ubila najmanje 138 osoba.

Megi je prva ciklona koja je ove godine pogodila Filipine, arhipelag s više od 7600 otoka koji prosječno bilježi 20 tropskih oluja godišnje.

"Provodimo operacije izvlačenja i još uvijek tražimo nestale", rekao je Reutersu senator Richard Gordon, predsjednik filipinskog Crvenog križa. Spasioci nisu odmah smjeli otići na područja pogođena klizištima zbog kiše i nestabilnog tla, rekao je Gordon. "Bilo je smrtonosno jer je palo puno kiše."

Najviše žrtava je u Baybayju, planinskom području podložnom klizištima u pokrajini Leyte. Ondje je stradala 101 osoba, a više od 200 je ozlijeđenih, objavile su gradske vlasti. U klizištu u gradu Abuyogu poginula je 31 osoba.

Troje je poginulo u Cebi i Samaru, a tri osobe su se utopile u drugim pokrajinama, objavili su policija i nacionalna agencija za katastrofe.

"Potraga, spašavanje i operacije izvlačenja će se nastaviti", objavila je pješačka jedinica filipinske vojske u Baybayju na Facebooku. Fotografije iz zraka i video snimke lokalnih vlasti prikazuju urušene obronke kako zatrpavaju plantaže kokosa te kuće u blatu. Na jednom području spasioci su morali gumenim čamcima pristupiti klizištu.

Megi, koja je u nedjelju pogodila kopno sa stalnim vjetrovima do 65 kilometara na sat i udarima vjetrima do 80 kilometara na sat, otada se smirila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najsnažniji ovogodišnji tajfun VIDEO Stravične posljedice razornog tajfuna koji je odnio stotine života: Dijelovi Filipina potpuno uništeni, strahuje se zbog nestanka zaliha hrane

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stravične posljedice VIDEO Najsnažiji tajfun ove godine poharao Filipine: Raste broj poginulih, uspoređuju ga sa supertajnufom koji je odnio 6300 života

Više od 162.000 stanovnika smješteno je u evakuacijskim centrima, prema vladinim podacima. U prosincu je tajfun Rai poharao Filipine i usmrtio 405 ljudi, a ozlijedio gotovo 1400. Tajfun Haiyan, jedna od najsnažnijih tropskih oluja ikad, ubio je 6300 ljudi 2013. godine.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene