Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upoznali se na putovanju

AVANTURA ZVANA BOTSWANA Trojac iz Splita vratio se bogatiji za životno iskustvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U rubrici Bolja Hrvatska predstavljamo vam hvalevrijedan pothvat trojice studenata iz Splita koji su svoje bijele kute mjesec dana nosili u Botsvani.

Trojica studenata medicine iz Splita i Zagreba svoje bijele kute mjesec su dana nosili u Botswani u bolnici gdje su liječili i pacijente oboljele od HIV-a i tuberkuloze. Iako je,kažu, trebalo hrabrosti za odlazak u zemlju gdje je trećina stanovništva zaražena virusom HIV-a, znanje koje su stekli itekako će im pomoći u radu u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

U dalekoj Botswani mališani za Hrvatsku znaju zahvaljujući ovom studentskom timu. Budući mladi liječnici mjesec su dana liječili tamošnje pacijente, često i djecu.

Nagrada za projekt godine PMI Hrvatska

'Uspostavljali smo dijagnoze, radili preglede, diskutirali o terapiji, isto tako, radili smo najlakše stvari poput vađenja krvi', rekao je Vicko Tabain koji je s dvojicom kolega otišao na humanitarni rad u Botsvanu.

Ali najveći korak bio je prevladati strahove. Jer u Botswani je trećina stanovništva zaražena HIV-om. Velik je broj i oboljelih od tuberkuloze.

'U početku kad sam došao da je naravno bio strah, provjeravali smo rukavice, svu opremu ali onda tokom vremena kad se vidi da ostali doktori normalno rade s njima da to nije takav bauk kao što mi doživljavamo, bilo je lakše', rekao je Frane Matinis.

'Jer jednom kada smo stigli tamo i započeli svojim radom situacija se promijenila čovjeku u glavi', dodao je Jamel Ahel.

Jamel, Vicko i Frane volontirali su zahvaljući programu koji im se ponudio na fakultetima medicine u Splitu i Zagrebu.

'Botswana je ono odmah u početku zazvučala atraktivno jer sam znao da tamo mogu očekivati drugačiji spektar bolesti, drugačiju medicinu od one na koju smo naviknuli', napomenuo je Ahel.

Studentski trojac upoznao se na putovanju. 25-godišnji Jamel je po ocu podrijetlom Palestinac, a cijeli život živi u Hrvatskoj. 23-godišnji Vicko odrastao je u Torontu, ali je za studiranje odabrao Zagreb, a Frane je student šeste godine medicine iz Splita koji je u Botswanu za poklon malim pacijentima odnio hajdukove dresove.

Na dan su radili sa stotinjak pacijenata, sudjelovali na operacijama i brinuli se za njihovo zdravlje. I na kraju obogatili svoje liječničko, ali i životno iskustvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene