Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milijarder Donald Trump pobjednik je pet republikanskih predizbora u utorak na američkoj istočnoj obali a Hillary Clinton je osvojila barem troje demokratske izbore, predviđaju američki mediji odmah nakon zatvaranja birališta.


Donald Trump je osvojio većinu republikanskih glasova u Marylandu, Pennsylvaniji, Delawareu, Connecticutu i Rhode Islandu, predviđaju američki mediji. Djelomični rezultati govore o sjajnoj pobjedi, s više od 50 posto glasova.

Vezani članci Slika nije dostupna KAD BI ODLUČIVALI SLOVENCI Zet Trump bi na izborima imao šanse kao glineni golub Slika nije dostupna 'SUPERUTORAK' Favoriti bi mogli 'pokopati' protivnike

Demokratkinja Hillary Clinton je pak pobijedila u Marylandu, Pennsylvaniji i Delawareu u utrci sa suparnikom, senatorom Vermonta Berniejem Sandersom. Rezultati iz drugih dviju država još nisu poznati.

Ove će im pobjede omogućiti da povećaju prednost u utrci na delegate za stranačku nominaciju. Nakon ovih izbora u utorak, dodijelit će se tri četvrtine delegata.

Rezultati pokazuju da je, barem u ovih pet država, propala protuofenziva republikanskih snaga koje su se usprotivile Trumpu.

No u Pennsylvaniji, 54 od 71 delegata u igri biraju se izravno i nisu vezani ni za jednog kandidata, što otežava analizu izbora.

"Ova večer će označiti preokret u utrci", rekao je voditelj Trumpova izbornog stožera Rick Wiley na MSNBC-u, ističući da senator Teksasa Ted Cruz ne može do konvencije u Clevelandu u srpnju matematički osvojiti 1237 delegata potrebnih za republikansku nominaciju.

Donaldu Trumpu je sada važno ne samo pobijediti na preostalih deset predizbora, nego i ostvariti jako dobar rezultat. Mora još dobiti 58 posto delegata da bi dosegnuo 1237 i neosporno osvojio nominaciju (do utorka je imao 846 delegata).

S tri pobjede u utorak, u Marylandu, Delawareu i Pennsylvaniji, Clinton je korak bliže demokratskoj nominaciji za američke predsjedničke izbore, po predviđanju američkih medija. Njezin protukandidat Bernie Sanders pobijedio je samo u Rhode Islandu.

Sanders priznaje da su mu izgledi slabi, ali se ne želi povući iz utrke, jer su 7. lipnja predizbori u Kaliforniji, najvažniji u godini po broju delegata.

Po predviđanju američkih medija, Trump sada ima 945 delegata, Cruz 563, Kasich 152, Clinton 2026 i Sanders 1291. (Hina)