Bazen, ilustracija
Bazen, ilustracija Foto: Getty Images

Desetogodišnji dječak utopio se u nedjelju na bazenu u Odžacima u Vojvodini. Uprava bazena ne komentira događaj, a Više javno tužiteljstvo poručuje - i roditelji bi mogli biti odgovorni.


Desetogodišnjak se utopio u nedjelju navečer na bazenu u Odžacima. Srpski mediji navode kako iz Uprave bazena još uvijek nema nikakvog odgovora na upite novinara.

Vezani članci Utapanje, ilustracija - 3 Spasioci savjetuju: Što učiniti ako vidite da se netko utapa? Jednu stvar nikada ne biste smjeli napraviti Hitna pomoć na plaži, ilustracija Rastu temperature, ali i opasnost za kupače: Doznajte gdje je kupanje najopasnije i kako spriječiti tragedije

Desetogodišnjaka je u bazen gurnulo drugo dijete, njegov prijatelj. Samim tim, neće biti kaznenog postupka protiv djeteta jer je mlađe od 14 godina. Trenutačno se njime bave socijalni radnici iz Centra za socijalni rad i psiholog.

Potvrdili da je čuvar bazena gluhonijema osoba

Iz Višeg javnog tužiteljstva u Somboru za Telegraf su potvrdili kako je "točno da je čuvar bazena gluhonijema osoba te da zato nitko nije čuo što se dogodilo". No iz tužiteljstva također poručuju da će za smrt djeteta netko odgovarati.

"Vršit će se provjere rada uprave bazena kako bi se utvrdilo postoje li propusti u organizaciji čuvanja bazena. To je dug proces i do odgovora ćemo vjerojatno doći tek za nekoliko mjeseci", navode iz tužiteljstva.

"Također, roditelji bi mogli biti odgovorni ako se provjerom utvrdi da postoji zanemarivanje djeteta. U slučaju eventualnog utvrđivanja odgovornosti uprave bazena ili roditelja slučaj će biti proslijeđen na Osnovni sud", dodaje se u tužiteljstvu.

"Bojao se vode"

Djed poginulog dječaka rekao je za medije da su njih dvojica svaki dan išli u park i vraćali bi se zajedno kući.

"On se plašio vode, sigurno nije sam otišao blizu bazena, skočio ili se igrao u blizini. On ne voli vodu", kazao je djed.

Poginuli dječak trebao se vratiti kući s drugom djecom, ali ga nije bilo. Njegov prijatelj rekao je da je otišao kući prije ostalih, što je izazvalo sumnju. Tada je počela potraga za dječakom.

Bazen je bio zatvoren jer sezona kupanja još nije počela, dvojica dječaka preskočila su ogradu, a čuvar to nije opazio.

"Čuvar je rekao da nema nikoga na bazenu i da ništa nije primijetio. Policajci su ipak otišli pretražiti objekt. Našli su dječaka, a nakon toga je pregledana snimka s nadzornih kamera. Vidjelo se da je dječaka u vodu gurnuo prijatelj koji je rekao da je nesretni dječak ranije otišao kući", kazao je izvor iz policije.

Dječak stao na nisku skakaonicu, a drugo ga je dijete gurnulo ne znajući da je neplivač. Dječja igra završila se tragično.

U ponedjeljak je s bazena priopćeno da čuvar nije bio prisutan u vrijeme kad se dogodila nesreća jer je tih nekoliko minuta otišao na WC. Nakon toga iz Sportskog centra u Odžacima više nije bilo komentara o tragediji.