Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRUĆINE POSVUDA

Pakleno ljeto: U Europi temperature rastu debelo iznad ugodnih vrijednosti, ali najgore je u ovoj zemlji Zaljeva, koja mjeri čak 53 stupnja

Vrućine, Ilustracija (Foto: Getty Images)
Vrućine, Ilustracija (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Vrućine, Ilustracija (Foto: Getty Images) Vrućine, Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +0 Vrućina, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Toplinski rekorder ovoga je tjedna Kuvajt, gdje su izmjerena 53 stupnja. Na udaru vrućina je velik dio Europe, gdje su temperature prelazile i 40 stupnjeva, a u Italiji su buknuli i požari.

Visoke temperature kumovale su požarima u talijanskoj regiji Abruzzo i na otoku Sardiniji. Vatru je, uz pomoć protupožarnih helikoptera i zrakoplova, gasilo 65 vatrogasaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza Je li ovo kraj visokim temperaturama? Meteorolog Ivan Čačić najavljuje što nas očekuje Ilustracija Zatajenje srca Tragedija na obali: U kratkom razmaku vrućina odnijela dva života

Posljednjih dana Talijani se na sve moguće načine bore s vrućinama. Petak je bio rekordan za Rim, gdje je izmjereno 39 stupnjeva. U gradu, među malobrojnim posjetiteljima, većinom su domaći turisti.

"Rim je predivan, ali u satima kada je najviše vruće je nemoguće kretati se. Izgubite puno vremena za obilazak grada", rekla je Elena d'Alessandro iz Turina.

Istog dana u Parizu su izmjerena 42 stupnja. Vrućine je još teže podnijeti zbog obveznog nošenja maski na javnim mjestima.

"Nije samo problem vrućina. Maske su nepodnošljive u ovom razdoblju, ali moramo se potruditi i nositi ih jer je situacija još uvijek ozbiljna", rekla je Fofana Morlaye iz Pariz.

Toplinski val stigao je i do Velike Britanije. Unatoč apelima struke, brojni su građani odlučili iskoristiti sunčani vikend za boravak u parku, uz neizostavne sladolede.

"Da, vikendi su dobri. Možete vidjeti da se parkovi sada sve više otvaraju. Imamo posla cijelo vrijeme", rekao je prodavač sladoleda Roy Bailey.

Visoke temperature diljem Europe posljedica su dolaska mase toplog zraka iz Afrike. Vrućine nisu zaobišle ni Ameriku. Ondje je u Dolini smrti izmjeren 51 stupanj, a rekorder tjedna je Kuvajt, gdje se temperatura popela i na 53 stupnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene