Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbija hranu i lijekove

Tomislav Nikolić završio u bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef srpskih radikala Tomislav Nikolić završio je sinoć u bolnici, nakon što je kolabirao u zgradi Skupštine u Beogradu, zbog štrajka glađu.

Jutros mu je stanje privremeno sanirano lijekovima, a tijekom noći ga je obišao i srpski ministar zdravstva Zoran Stanković, piše Mondo. Nikolić se nalazi u privatnom KBC-u, u Novom Beogradu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Srbija protiv nasilja" Ujedinjena oporba protiv Vučića i SNS-a: "Ljudima je dosta nasilja i korupcije" Aleksandar Vučić Birači uskoro odlučuju Zakuhtava se atmosfera uoči prijevremenih izbora u Srbiji, oporba poručila: "Vučić krši Ustav"

'Dok je pacijent svjestan i može samostalno odlučivati, ima pravo da odbiti predloženi medicinski tretman. Takvu odluku potpisuje i to se odlaže u njegov medicinski karton', rekao je Stanković.

'Nepotreban potez koji nikome ne donosi dobro'

Prethodno je liječnik privatne bolnice KBC 'Novi Beograd' Momčilo Babić izjavio da se zdravstveno stanje čelnika Srpske napredne stranke, koji štrajka glađu, pogoršalo jučer navečer, ali da on i dalje odbija uzimati vodu, hranu i terapiju.

Zdravstveno stanje Tomislava Nikolića stabilizirano je nakon što mu je pružena liječnička pomoć, priopćio je u ponedjeljak neuropsihijatar dr. Jovan Marić. Po riječima Marića, Nikoliću je ukazano na moguće posljedice odbijanja hrane i pića te da su liječnici dužni maksimalno poštivati autonomiju i volju pacijenta.



Objasnio je kako su liječnici, sukladno deklaraciji Svjetske liječničke udruge o postupanju sa štrajkačima glađu i žeđu, usvojenoj na Malti 1992., dužni maksimalno poštivati autonomiju i volju pacijenta, ne utičući na njegovu volju. 'Imajući u vidu godine starosti pacijenta i činjenicu da on i dalje odbija uzimanje hrane i tekućine, primorani smo provoditi samo reducirane terapijske metode', dodao je Marić.

Potpredsjednik SNS-a Aleksandar Vučić tvrdio je, gostujući u 'Utisku nedjelje' na TV B92, da je Nikolićev potez prije svega usmjeren za dobrobit Srbije. On je cijelo vrijeme insistirao da razlog njegovog štrajka žeđu nije motiviran zahtjevom za određivanje datuma izvanrednih izbora, već da se radi o spremnosti vođe naprednjaka da se i osobno žrtvuje za svoj narod.

Za razliku od njega profesorica ETF-a Srbijanka Turajlić, Jovo Bakić, sociolog i Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku, ocijenili su u emisiji da je štrajk Tomislava Nikolića, dramatizacija i nepotreban potez, koji nikome ne može donijeti ništa dobro.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene