Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor na Općoj skupštini

Nikolić u UN-u: Haški je tribunal zlorabio mandat Vijeća sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić tijekom obraćanja Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kazao je da njegova država nema namjeru prihvatiti primanje Kosova u UN. Kritizirao je i rad Haškog tribunala.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izrazio je na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku opredijeljenost Beograda za pridruživanje Europskoj uniji (EU) istaknuvši kako se u siječnju 2014. godine nada početku pregovora o članstvu u EU te je ponovio čvrsto stajalište Srbije o tome da ne prihvaća prijem Kosova u UN, izvijestila je Radiotelevizija Srbije (RTS) o govoru šefa države u UN-u.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Nikolić je istaknuo kako je Srbija sporazumima sklopljenim uz posredovanje EU pokazala da želi zaštititi srpsku zajednicu na Kosovu i svim žiteljima osigurati normalan život, ali da to, kako je naglasio, 'nikako ne znači da Srbija namjerava prihvatiti prijem Kosova u UN'.

>> Nikolić o Tesli: 'Nije bio ni Srbin, ni Amerikanac, već građanin svijeta!'

Srbijanski predsjednik poručio je i da Srbija očekuje najkasnije u siječnju 2014. godine početak pregovora o članstvu u EU te izrazio uvjerenost da ti pregovori neće trajati predugo.

'Nadam se da ću vas na narednom zasjedanju Opće skupštine UN izvijestiti o tijeku tih pregovora, za koje vjerujem da neće trajati predugo ili beskonačno, kao i o napretku koji će Srbija kontinuirano ostvarivati na svom putu k punopravnom članstvu u EU', rekao je Nikolić.

On se također založio za to da mandat Misije UN (UNMIK) na Kosovu ostane nepromijenjen te da se broj njezinih pripadnika ne smanjuje, a da im se aktivnosti ojačaju, istodobno podupirući djelovanje pravosudne misije EU (EULEX) na Kosovu i inzistirajući na tome da EULEX zadrži statusno neutralan pristup.

Srbijanski predsjednik pozvao je zemlje članice UN da podupru Srbiju u naporima da se sazna istina o otetim i ubijenim Srbima čiji su organi navodno prodavani, o čemu je već provedena međunarodna istraga. 'Uvjereni smo i dalje da je u istragu neophodno uključiti i Ujedinjene narode', rekao je Nikolić.

'Haag zlorabio mandat Vijeća sigurnosti'

Komentirajući rad Haškog tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, Nikolić je ocijenio da je taj sud 'zloporabio mandat koji mu je dalo Vijeće sigurnosti UN-a, da je odmogao u procesu pomirenja na području bivše Jugoslavije' i da je 'iskompromitirao ideju međunarodnog kaznenog pravosuđa'.

Beograd obnavlja stara i uspostavlja nova prijateljstva

Govoreći o srbijanskoj vanjskoj politici Nikolić je kazao da Beograd obnavlja stara i uspostavlja nova prijateljstva u svijetu i strateška partnerstva. Istaknuo je i da je za nešto više od godinu dana svog mandata posjetio skoro sve zemlje s kojima Srbija graniči te da je razgovarao s vođama svih susjednih država i na međunarodnim skupovima, želeći poslati poruku 'da se Srbija odlučila za regionalnu suradnju i zajednički rad sa susjedima na rješavanju problema koje dijelimo'.

'Učinio sam, u ime Srbije, geste koje su i simbolično i u bitnome pokazale da se želimo izmiriti s narodima koji žive kraj nas. Ti akti, uvjeren sam, značajno će pridonijeti pomirenju i ispravljanju nepravdi iz prošlosti', naveo je Nikolić, naglasivši kako se sada Srbija 'okreće budućnosti' i 'želi sa svim susjedima graditi dobre odnose'.

'Želimo se povezivati novim cestama, prugama i mostovima, zajedno nastupamo na svjetskom tržištu, umrežavamo energetske potencijale, štitimo okoliš, surađujemo u obrani od elementarnih nepogoda, razvijamo prekogranične projekte, trgujemo, širimo kulturnu, znanstvenu, prosvjetnu, tehnološku i sportsku suradnju', naglasio je srbijanski predsjednik Nikolić na zasjedanju Opće skupštine UN u New Yorku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene