Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro poznati policiji

BRAĆA KAMIKAZE Otkriveni detalji o braći koja stoje iza krvavog napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski su mediji prenijeli informaciju o identitetu napadača na zračnu luku u Bruxellesu. Riječ je o dvojici braće El Bakraoui, Kalidu i Brahimu koji su od prije poznati policiji.

Braću El Bakraoui povezuje se s napadom na Pariz koji se dogodio 13. studenog prošle godine, a u kojem je smrtno stradalo 130 osoba. Khalid El Bakraoui je policiji poznat i zbog činjenice da je bio prijavljen u Belgiji pod lažnim imenom.

Pročitajte i ovo Ilustracija kronologija Detalji ubojstva u automat-klubu: Dvojica uhićenih idu na mjesec dana u istražni zatvor Slika nije dostupna lampaši ispred kluba Novi detalji stravičnog slučaja: "Nastao je metež, jedan je uhvatio zaštitara, drugi ga je mlatio"

Prema informacijama belgijskih medija, Khalid i Ibrahim El Bakraoui, koji imaju 27 i 30 godina već se neko vrijeme nalaze na policijskoj listi.

Prema neslužbenim informacijama radi se o dvojcu koji je pobjegao policiji nakon prošlotjedih policijskih racija u predgrađu Bruxellesa. Od tada policija traga za njima.

Jedan od braće atentator u Zaventemu, drugi u Maelbeeku

Belgijska frankofonska televizija RTBF objavila je u srijedu ujutro da joj je iz policijskih izvora potvrđeno da je jedan od braće El Bakravi aktivirao bombu u zračnoj luci Zaventem, a drugi u stanici metroa Maelbeek.

RTBF je ranije objavio da su braća Kalid i Ibrahim EL Bakravi bombaši samoubojice, koji se vide na snimci sigurnosnih kamera u bruxelleskoj zračnoj luci prije eksplozija. Prema novoj informaciji, to bi značilo da je na snimci samo jedan od braće El Bakravi, a ne obojica.

Te informacije nisu službeno potvrđene, a ministar unutarnjih poslova Jan Jambon je rekao da policija ne žele otkrivati pojedinosti kako ne ugrozila istragu.

Dobro poznati policiji

Braća Kalid i Brahim El Bakraoui otprije su poznati policiji, ali zbog kriminala, a ne terorizma. Jedan od njih, Kalid, unajmio je pod lažnim imenom stan u općini Forest, iz kojeg je prije nekoliko dana pucano na policiju kada je došla obaviti pretres. Khalid El Bakraoui navodno je u stanu u kojem je bio prijavljen pod lažnim imenom skrivao glavnog operativca napada na Pariz - Salaha Abdeslama koji je uhićen prošlog tjedna.

U listopadu prošle godine, briselske vlasti su osudile Brahima zbog toga što je kalašnjikovom pucao prema policiji na Boulevard Adolphe Max u Bruxellesu, 30. siječnja iste godine.

Uz pomagače, Brahim je počinio razbojstvo i pljačku mjenjačnice. Kada su automobilom pokušali pobjeći, policija ih je presrela na što su izvadili kalašnjikove i počeli pucati po policiji. U tom je obračunu s tri hitca ranjen jedan policijski službenik. Brahim je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina. Policija je intenzivno tragala za njim, no zbog činjenice da je koristio lažan identitet, teško su mu ulazili u trag.

U veljači 2011. godine pred belgijskim se sudom našao i Khalid El Bakraoui koji je osuđen na pet godina uvjetne kazne zbog krađe automobila.

Prema neslužbenim informacijama Kalid je navodno unajmio i skrovište u gradu Charleroi, u kojem su pripremani teroristički napadi u Parizu, 13. studenoga prošle godine. Ovo otkriće, ako bude potvrđeno, govori o izravnoj vezi pariških atentata s napadima u Bruxellesu, kao i s pucnjavom u Forestu koja je prethodila uhićenju Salaha Abdeslama, jednog od sudionika napada u Parizu.

Treći napadač - Najim Laachraoui

Francuska policija u ponedjeljak je potvrdila identitet Najima Laachraouia, jednog od osumnjičenih za izradu bombe korišten u napadu na Pariz. Upravo je ovaj 24-godišnjak jedan od napadača na briselskom aerodromu. U velikoj policijskoj akciji danas je uhićen.

Odrastao je u Bruxellesu u mjestu Schaerbeek i dobro je poznat policiji. Vjeruje sa da je 2013. godine putovao u Siriju, a od tada je glavni operativac za novačenje mladih Belgijanaca i njihovo privlačenje u džihad. 2014. godine za njim je izdana međunarodna tjeralica, no to ga očito nije spriječilo da se vrati u Belgiju. Iako se u medijima navodi da se u Europu vratio iskoristivši sudbinu migranata, te informacije nisu potvrđene.

Ovaj 24-godišnjak, kojeg je do sada policija poznavala pod lažnim imenom - Soufiane Kayal, navodno je bio u telefonskoj vezi s nekim pripadnicima napadačke skupine 13. studenoga navečer kada je počinjen masakr u Parizu.

Na svoje lažno ime, Kayal je iznajmio stan u Auvelaisu, predgrađu belgijskog grada Namura u kojem je napad na Pariz isplaniran, upravo tamo su pronađeni njegovi otisci. Laachraoui je koristio lažno ime i lažne dokumente prilikom prelaska granice 9. rujna između Mađarske i Austrije kada je putovao sa Salahom Abdelamom i Mohamedom Belkaidom, 35-godišnjim Alžircem koji je ubijen u policijskoj raciji dva dana prije uhićenja Salaha Abdeslama. Trojica muškaraca tada su kazala kako putuju u Austriju za blagdane te nisu izazvali sumnju kod policije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene