Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pali su i najveći

Kralj Twitter prevara: Tko je čovjek koji stoji iza vijesti o smrti Ratka Mladića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza vijesti o smrti Ratka Mladića, čini se, stoji talijanski učitelj i novinar kojemu su specijalnost širenje lažnih vijesti na društvenim mrežama.

Vijest o smrti ratnog zločinca Ratka Mladića odjeknula je regijom. No nije prošlo ni nekoliko minuta nakon što su brojni portali objavili vijest, a već su morali pisati novu. Iz Haaga su sve demantirali. Ratko Mladić je živ.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga HUDI-jev tim za factchecking Suzbijanje fake newsa HUDI osnovao tim za borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti

Prva informacija potakla je sa Twitter profila ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković. Svi mediji u regiji, pa tako i DNEVNIK.hr, objavili su je. No ispostavilo se da je netko napravio lažni profil. I šef kabineta ministrice Turković poručio je da je vijest lažna te da ona uopće ne koristi Twitter.

Ubrzo je na istom profilu osvanuo novi tweet: "Ovaj račun je prevara talijanskog novinara Tommassa De Benedettija".

Ako je doista to učinio on, De Benedetti, inače učitelj u Rimu i otac dvoje djece, je u svojoj karijeri zabilježio još jednu crticu zbog koje ga se godinama naziva kraljem prevara na Twitteru.

Karijera prije Twittera

Prije ere društvenih mreža, De Benedetti je u talijanskim novinama često objavljivao lažne intervjue sa američkim piscima. Tako je "razgovarao" sa Johnom Grishamom, Arthurom MIllerom, Philipom Rothom... Upravo ga je lažni intervju sa Rothom i otkrio, kada je novinar sada pokojnog književnika pitao o njegovim izjavama o Baracku Obami koje je dao za talijanski Libero. Pisac je demantirao da je ikad kritizirao Obamu.

Neki od De Benedettijevih lažnih intervjua su i oni s Gorbačovom, Dalaj Lamom, papom Benediktom XVI.
De Benedetti je demantirao da je varao medije zbog novca.

"Htio sam vidjeti kako su talijanski mediji slabi", rekao je za svojedobno The Guardian i dodao da je po intervjuu dobio između 20 i 40 eura.

Smrti su mu specijalnost

A onda su došle društvene mreže. Talijan ih je iskoristio kako bi na njima napravio bezbroj lažnih profila sa kojih je širio brojne lažne vijesti. On je zaslužan i za lažnu informaciju o smrti sirijskog predsjednika Assada 2012. godine, zbog čega su naglo porasle cijene nafte. 

Lista onih koji su nasjeli na njegove prevare je impresivna. Među njima su i veća medijska imena: The Guardian, USA Today, New York Times..

U zadnje vrijeme upravo smrti su mu "specijalnost". "Pokopao" je papu, Fidela Castra, Pedra Almodovara...

"Twitter dobro funkcionira za smrt", rekao je Benedetti za Guardian.

Objasnio je da želi pokazati kako su društvene mreže nepouzdane kao izvor vijesti.


 



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene