Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo novinara zgrozilo svijet

Tko je saudijski princ kojeg zovu MBS: ''Iako prozvan reformatorom, ima svoju mračnu stranu''

Mohammed bin Salman i Donald Trump (Foto: AFP)
Mohammed bin Salman i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Dopustio je ženama da voze i u ultrakonzervativnoj zemlji zagovarao umjereniji oblik Islama. Dopustio je holivudske blockbustere i svojim se ambicioznim najavama zaokreta svoje zemlje na velika vrata popeo na globalnu scenu.

Istovremeno, taj se 33-godišnjak brutalno riješio nekih svojih ministara, zatim aktivista za ljudska prava, pa i nekih članova svoje, kraljevske, obitelji. Neki analitičari nazivaju ga Kim Jong Unom Perzijskog zaljeva. Samo s novcem i bez vidljivih ambicija da od svoje zemlje stvori nuklearnu silu, piše Usa Today.

Pročitajte i ovo Bruna Papić u Sinju - 4 Sinjani nezadovoljni Ivan Bulj vraća se u Sinj? Građani ogorčeni: "To ne bi bilo pametno" Ivan Bulj izišao iz zatvora Ubojica na slobodi Ivan Bulj, koji je prije 22 godine ubio 17-godišnju Anđelu, izišao iz zatvora: "Nevin sam. Svakako ću se vratiti u Sinj''

Princ Muhamed bin Salman, koji bi trebao naslijediti svog 82-godišnjeg oca, kralja Salmana, na prijestolju ove ultrakonzervativne i ekstremno bogate muslimanske monarhije, našao se u središtu skandala i optužbi za umiješanost u ubojstvo novinara Jamal Khashoggi. Saudijska Arabija objavila je da je novinar Jamal Khashoggi umro tijekom borbe u istanbulskom konzulatu i da su dva viša dužnosnika otpuštena zbog njegove smrti.

Saudijski javni tužitelj rekao je da je izbila borba između Khashoggija i ljudi koje je sreo u konzulatu koja je vodila do njegove smrti. "Istraga još uvijek traje i 18 saudijskih državljana je uhićeno", navodi se u izjavi. Neki stručnjaci smatraju da bi skandal mogao uništiti snove prijestolonasljednika, koji bi zbog ovoga mogao ostati bez krune, a koji je ranije bio priznat kao vizionar koji bi mogao učvrstiti ili povećati moć svoje zemlje.

Prije nego je pokazao svoje pravo lice, princ Muhamed se na svojoj turneji po SAD-u u ožujku ove godine susreo s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, pio kavu u Starbucksu s bivšim gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom, družio se s holivudskim zvijezdama poput Morgana Freemana i tech milijarderima iz Silicijske doline.

Mark Zuckerberg ga je osobno proveo kroz sjedište Facebooka, kao i Sergey Brin kroz sjedište Googlea. MBS, kako glasi njegov nadimak, iako prozvan reformatorom, ima svoju mračnu stranu, koja je bila vidljiva i prije ubojstva novinara, navode mnogi mediji.

MBS je uhitio stotine saudijskih državljana pod krinkom navodnog protu-korupcijskog djelovanja. Libanonski premijer navodno je čak bio talac saudijskog režima na nekoliko tjedana, koji ga je (bezuspješno) pokušao natjerati da podnese ostavku. Jednako je odjeknula i vijest da je princ dao zatočiti na desetke članova kraljevske obitelji i vodećih biznismena i dužnosnika u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, a sve pod izlikom obračuna s korupcijom.

Pušteni su tek kad su pristali odreći se svoje navodno ukradene imovine u vrijednosti od više milijardi dolara. "Znamo da je nemilosrdan", izjavio je za CNN Bob Corker, predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata, koji se referirao na epizodu Ritz-Carltona, orkestriranom od MBS-a. ''Njegovi su protivnici zatvoreni, a vjerujemo i mučeni", dodao je.

Neubauer, analitičar Bliskog istoka, rekao je da je uspon MBS-a na vlast izravno povezan s osobnim odnosom koji je stvorio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Upravo je Saudijska Arabija bila prva zemlja koju je posjetio Trump kada je zasjeo na svoju funkciju.

Američki Senator Jeanne Shaheen je kazao kako je ubojstvo Khashogija pomoglo da istakne MBS-ovu hladnokrvnu politiku. Khashoggi, kao kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu. Nestao je 2. listopada nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje s zaručnicom iz Turske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene