Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arbitražni sporazum o hrvatsko-slovenskoj granici od danas je međunarodnopravno obvezujući za obje države.


Prošli četvrtak države su razmijenile diplomatske note o ratifikaciji sporazuma, kojeg su slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor potpisali 4. studenog prošle godine.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji Epidemiolozi uputili poruku građanima: Susjedi nedavno ublažili stroge mjere, već četvrti dan broj novozaraženih u porastu Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Slovenac koji je putem dark weba naručivao oružje za masakr imao je popis s imenima žrtava

Slovenska vlada je odabrala ekipu pravnika za proces arbitraže, ali s imenima ne žele izlaziti u javnost. 'To su najbolji među najboljima u ovom trenutku. Imamo i četiri stranca', prokomentirao je Pahor. Među njima su Simona Drenik iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova, te Allain Pellet, francuski stručnjak za međunarodno pravo.

>> Sporazum o arbitraži u ponedjeljak stupa na snagu

Prema neslužbenim informacijama hrvatsku ekipu trebao bi predvoditi međunarodni pravnik Budislav Vukas, piše 24ur.com. Početak arbitraže je povezan s hrvatskim zaključivanjem pristupnih pregovora Europskoj Uniji, što bi se trebalo dogoditi u drugoj polovici iduće godine. Nakon toga države će imati 30 dana za određivanje arbitra i godinu dana za pripremu memoranduma.

Slovenija zadovoljna

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic ocijenio je da stupanjem na snagu arbitražnog sporazuma odnosi Slovenije i Hrvatske ulaze u novo razdoblje.

'Stupanjem na snagu arbitražnog sporazuma počinju i formalne pripreme za arbitražni postupak', rekao je Balažic na konferenciji za novinare u Ljubljani. Njegova najveća vrijednost je što rješava dugogodišnji spor i što je uspostavio veliko povjerenje između dviju država, ocijenio je Balažic.

Dodao je da se Slovenija unaprijed veseli partnerstvu s Hrvatskom kao budućom članicom Europske unije. (Hina/ A.V.)