Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niti optimist, niti pesimist

Sudar umova: Slavoj Žižek reagirao na Neuralink Elona Muska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski poznati filozof Slavoj Žižek komentirao je najavljeni pothvat Elona Muska o implatantima u mozak kojima bi čovjek bio direktno povezan s umjetnom inteligencijom.

Plan da se mozak direktno poveže s umjetnom inteligencijom nedvojbeno će stvoriti privilegiranu klasu koja će zadržati osjećaj samoidentificiranja i slobodne volje i pri tom imati veliku kontrolu nad uobičajenom ljudskom svijesti spojenom s digitalnim prostorom, smatra filozof Slavoj Žižek.

Pročitajte i ovo Elon Musk Previranja Dolina koja je skrenula udesno: Svi se pitaju samo jedno Elon Musk Tvornica evakuirana Ekstremni ljevičari upali u tvornicu Tesla, Musk tvrdi: "Ili su najgluplji ekoteroristi, ili samo pijuni loših namjera"

S ambicioznim ciljem da se ljudi razvijaju usporedno s naprednom tehnologijom, Elon Musk je odigrao aktivnu ulogu u lansiranju nove kompanije nazvane Neuralink koja radi na stvaranju uređaja koji mogu biti ugrađeni u ljudski mozak.

 

Međutim, takav korak neizbježno otvara pitanje oko toga tko će kontrolirati digitalni prostor koji bi nastao u takvim uvjetima.

''Prvo veliko pitanje je pitanje moći – tko će kontrolirati digitalni prostor? To je mega političko pitanje'', rekao je Žižek.

''Ne vjerujem u one sanjare kao što je američki znanstvenik Ray Kurzweil, koji misle da ćemo postati dio kolektivnog mozga i itd. Jedino pitanje za mene je – i za to nema dobrog odgovora – kako će to utjecati na naše iskustvo o nama samima? Hoćemo li i dalje sebe doživljavati kao slobodna bića ili će nama upravljati digitalna mašinerija – postaje ključna stvar – bez da smo uopće svjesni da se nama upravlja?'', pitanje je koje ističe Žižek.

Argumentira da će uz naprednu tehnologiju biti moguće koristiti link umjetne inteligencije da se provodi kontrola nad ljudima te da rade stvari kojih uopće nisu svjesni, a to, kaže, ima totalitarne implikacije.

''Ne zaboravite da nastojanja da nas se kontrolira uvijek počinju ovako. Počnete sa svim humanitarnim uzrocima, srčanim bolestima i slično, a potom prije ili kasnije prelazite na policijsku kontrolu. Čak i danas kompjuteri znaju o nama više nego mi sami'', kaže.

Nastajanje novog klasnog sustava

''Znamo kamo ide budućnost. Automatski će nas provjeravati, kontrolirati naše zdravlje, ali i po pitanju onoga što kupujemo, naše političke stavove, kako glasujemo itd. Kompjuter će nas doslovno poznavati bolje nego se mi sami poznajemo'', smatra Žižek.

''Ne protivim se tome, nisam utopist, moje pitanje je jednostavno: tko će kontrolirati kompjutere?'', pita Žižek. On smatra da se javlja novi klasni sustav koji se temelji na našem pristupu digitalnom svijetu.

''Mislim da se približavamo paradoksnoj situaciji (u svjetlu modernog konzumerizma), u kojem će biti privilegija ostati izvan digitalnog prostora. Mislim da će privilegirani biti oni koji će biti u stanju regulirati digitalni prostor bez toga da su oni u potpunosti uključeni u njega.''

''Pojavit će se nova klasna raspodjela, mnogo snažnija od stare klasne raspodjele predviđene marksističkom teorijom: raspodjela na one koji su samo kontrolirani i onih koji sami mogu regulirati te modele digitalne kontrole'', rekao je za RT.

Unatoč tome, ovaj filozof tvrdi da je digitalna revolucija izvor slobode na isti način kao što je i izvor opresije. ''Nisam pesimist. Samo, trebali bismo biti svjesni da se pojavljuje nešto radikalno novo što će utjecati na naše temeljno iskustvo oko toga tko smo kao ljudska bića'', zaključuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene