Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su u Libiji zauzeli obalni grad Sirt očito je kako su se džihadisti Islamske države uputili prema Europi. U međuvremenu su tisuće emigranata preplavile talijanski otok Lampdusu.


Talijanska Lampedusa ponovno je preplavljena afričkim izbjeglicama. U samo pet dana je više od 2700 muškaraca, žena i djece stiglo na ovaj otočić. Na ulicama prose hranu te kucaju na vrata lokalne crkve u potrazi za skloništem.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovaj zrakoplov pobjeda je Europe' Slika nije dostupna PRIMIO JE IZBJEGLICE U HOTEL - Umjesto pohvala, dobio stravične prijetnje

Tako izgleda svakodnevica Libijaca koji su spašeni s nestabilnih brodica na putu bijega iz svoje zemlje u kojoj je dolaskom džihadista Islamske države zavladalo još veće bezakonje, ali i mnogobrojnih Somalaca, Etristrejaca, Sudanaca, Nigerijaca, Gambijaca i Etiopljana koji su na vrata Europe stigli bježeći pred vjerskom opresijom, siromaštvom i nasiljem.

'Stižu brodovima? Džihadisti na samo 300 kilometara od juga Italije'

Džihadisti Islamske države prije nekoliko dana zaprijetili upravo ovakvom strategijom, zatrpavanje talijanskog otoka golemim brojem izbjeglica koji bi trebali stvoriti diverziju dok oni kuju druge planove.

Europski obavještajci vjeruju kako se među tisućama tražitelja azila nalaze i džihadisti Islamske države koji će na taj način pokušati ući u Europu nakon što su stvorili uporište na samoj obali Libije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju