Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U strahu od novih napada

Svjedoci tvrde: 'Nose vrećice i madrace i bježe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Palestinaca napustile su u utorak sektore na istoku grada Gaze zbog straha od nastavka izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze, rekli su očevici, a prenijele svjetske agencije.

Novinar agencije France Presse vidio je stotine stanovnika Gaze kako noseći vrećice i madrace napuštaju Chajad'yju i odlaze u UN-ove škole pretvorene u skloništa, javlja ta francuska agencija.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Slika nije dostupna Zbog tunela pod školama Netanyahu traži zatvaranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice

Chajad'ya, istočno predgrađe Gaze nasuprot je izraelske granice i razorena je u ranijim izraelskim zračnim napadima.

Svjedoci su vidjeli i kako sektore Zeitun i Chaaf napuštaju tisuće stanovnika Gaze, pošto se čuo niz eksplozija.

Izraelci i Palestinci su u utorak, nakon isteka primirja u ponedjeljak u ponoć nastavili razmjenjivati vatru usprkos pregovorima koji se održavaju u Kairu radi postizanja trajnog mira.

Izrael je objavio da su palestinski borci u utorak ispalili rakete iz Gaze i da im je uzvraćeno napadima na palestinsku enklavu, što ugrožava pregovore u Kairu o dugotrajnom primirju, javlja agencija Reuters.

Izrael pokrenuo novi napad, pregovaračima naloženo da se povuku

Izraelski dužnosnik je rekao da je premijer Benjamin Netanyahu naredio svom pregovaračkom izaslanstvu da se vrati doma. No Izrael zasad ne otkriva znači li to propast neizravnih pregovora s Palestincima o prekidu rata u Gazi i o definiranju budućnosti tog područja.

Tri rakete su pale na jug Izraela, blizu grada Beershebe, rekao je vojni dužnosnik, oko osam sati prije isteka primirja koje je u ponedjeljak produljeno za 24 sata.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad u kojemu nema žrtava ni materijalne štete, priopćila je izraelska vojska.

Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa koji vlada Pojasom Gaze rekao je kako nema informacije da su ispaljene bilo kakve rakete.

"Ovaj raketni napad je teško i izravno kršenje primirja", rekao je Mark Regev, glasnogovornik premijera Netanyahua. Vojni glasnogovornik je rekao da je na paljbu uzvraćeno napadom na "terorističke mete u Pojasu Gaze".

Reutersov novinar je vidio izraelski zrakoplov kako raketira istočni dio Gaze i dim nad tim područjem, dok su drugi očevici vidjeli više zračnih udara na tom području.

Hamas: Propali izgledi za trajno primirje

Izgledi za potizanje trajnog primirja u Gazi na neizravnim pregovorima s Izraelom u Kairu su 'propali', ocijenio je u utorak predstavnik palestinskog islamističkog pokreta Hamasa u pregovaračkom izaslanstvu u Egiptu.

'Nema pomaka u pregovorima, izgledi za postizanje dogovora su propali i cionističke okupatore držimo u cijelosti odgovornima za ovakvo stanje', rekao je za AFP Ezzat el Rishq, visoki dužnosnik Hamasa koji kontrolira Pojas Gaze i glavna je meta smrtonosne ofenzive koju je Izrael 8. srpnja pokrenuo na tu palestinsku enklavu.

'Palestinsko izaslanstvo odgovorilo je na konačni egipatski prijedlog za trajnim primirjem. Egipćani su ga proslijedili izraelskom izaslanstvu koje je napustilo Kairo uz obrazloženje da ga moraju predstaviti svojoj vladi', rekao je Rishq.

SAD vrlo zabrinut zbog prekida primirja, optužuje Hamas

Sjedinjene Države objavile su u utorak da su 'vrlo zabrinute' zbog prekida izraelsko-palestinskog primirja u Gazi i za to su optužile islamistički pokret Hamas.

'Veoma smo zabrinuti zbog današnjih događaja, osuđujemo nastavak raketiranja i, kao što smo rekli Izrael ima pravo na obranu od tih napada', rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf, primivši informaciju o 'prekidu primirja' u palestinskoj enklavi.

Američka glasnogovornica je ocijenila da je 'Hamas odgovoran za sigurnost u Gazi' i da su 'rakete ispaljivane iz Gaze'.

'Pozivamo na trenutačan prekid raketiranja i na nastavak pregovora o primirju', istaknula je Harf, rekavši da se nada 'trajnom' primirju ili barem njegovu 'privremenom produljenju'.

SAD je ovih dana donekle bio po strani sukoba u Gazi a zadnja izravna intervencija državnog tajnika Johna Kerryja dogodila se koncem srpnja, na pregovorima o primirju između Izraela i Hamasa.

Washington se uvelike svrstao na stranu Izraela, nazivajući Hamas 'terorističkom' skupinom, premda je osudio i izraelske napade na palestinske civile, napose na UN-ove škole u Gazi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene