Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golem odaziv građana

Ulice su bile blokirane: Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska

Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska (Foto: AFP)
Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska (Foto: AFP) Foto: Afp
Uz zastave i svijeće tisuće Poljaka hodale su u petak hladnim ulicama Gdanjska iza lijesa gradonačelnika Pawela Adamowicza, liberalnog kritičara vladajuće stranke kojega je nožem na dobrotvornu skupu ubio bivši zatvorenik.

Vozilo s Adamowicezvim tijelom kretalo se od muzeja pokreta Solidarnost koji je imao pokretačku ulogu u rušenju komunizma u Poljskoj prije 30 godina do glavne crkve, Bazilike sv. Marije, a ukop će se održati u subotu.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

Ulice su bile blokirane zbog golema odziva građana da odaju počast gradonačelniku s najduljim stažem, od 1998., a koji je na zadnjim izborima pobijedio kandidata vladajuće Stranke prava i pravde (PiS).

Adamowicza je umro u ponedjeljak u bolnici od ozljeda nožem koje mu je na najvećem dobrotvornom događaju zadao 27-godišnji bivši zatvorenik, kojega mediji spominju samo kao Stefana W.

Napadač je optužio bivšu gradonačelnikovu stranku da je zbog nje bio mučen u zatvoru gdje je zbog pokušaja pljačke proveo 5 i po godina.

Vlasti su uhitile najmanje 10 osoba zadnjih dana jer su na društvenim mrežama pozivale na ubojstva i općenito nasilje nakon Adamowiczeve smrti.

Govor mržnje u javnom životu

Kritičari optužuju poljske političare da ne čine dovoljno kako bi suzbili govor mržnje u javnom životu.

Adamowicz je bio u skupini gradonačelnika koji su potpisali deklaraciju dobrodošlice migrantima i tako se suprotstavili politici vladajuće stranke. Zbog toga je Svepoljska mladež (stranka krajnje desnice) 2017. objavila lažne osmrtnice ukupno 11 gradonačelnika, među njima i Adamowicza.

Potpora konzervativnom PiS-u pala je s 33 posto u studenome na 30 posto nakon Adamowiczeve smrti, prema anketi koju je objavio dnevnik Gazeta Wyborcza.

Najveća oporbena skupina Koalicja Obywatelska ima 25 posto potpore.

Osim po dobrodošlici migrantima u Gdanjsku, Adamowicz je poznat i po sudjelovanju u kampanji protiv izmjena pravosudnog sustava kojima PiS želi učvrstiti političku kontrolu nad pravosuđem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene