Gradonačelnik poljske luke Gdanjsk Pawel Adamowicz bio je napadnut nožem u nedjelju navečer na dobrotvornom skupu, objavila je policija potvrdivši informacije koje su ranije objavili mediji.

Galerija


Gradonačelnik je prevezen u bolnicu, gdje je dežurni liječnik Jerzy Karpinski ocijenio njegovo stanje "vrlo ozbiljnim" te je podvrgnut operativnom zahvatu, javlja poljska agencija PAP.

Vezani članci Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska (Foto: AFP) - 4 Gdanjsk bira nasljednika ubijenog gradonačelnika Sprovod Pawela Adamowicza (Foto: AFP) Gdanjsk se oprašta od ubijenog gradonačelnika, na sprovodu deseci tisuća ljudi

Napad se dogodio pred nekoliko stotina osoba u dobrotvornoj akciji prikupljanja novca za kupnju medicinskih uređaja.

Napadača su priveli policajci, a prema glasnogovorniku, riječ je 27-godišnjem stanovniku Gdanjska.

Videosnimka na YouTubeu pokazuje muškarca koji skače na podij, grabi mikrofon i tvrdi da ga je prethodna vlada Građanska platforma (ljevica) bacila u zatvor i "mučila".

"I zato Adamowicz mora umrijeti", uzviknuo je muškarac.

Na dužnosti gradonačelnika 53-godišnji Pawel Adamowicz je od 1998., a Građanska platforma poduprla je njegov reizbor na lokalnim izborima u jesen 2018. godine.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Poljske Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki odmah su izrazili solidarnost s Adamowiczem. (Hina)