U utorak na ulicama Londona tisuće Britanaca protestiraju protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u državnom posjetu Velikoj Britaniji.

Galerija


Vođa laburista Jeremy Corbyn pridružio se prosvjednicima rekavši da će stajati uz građane ''u ime svih koje je napala Amerika, u svijetu, ali i u Velikoj Britaniji". Očekuje se da će Corbyn održati i govor.

Vezani članci Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) Drugi dan štrajka protiv mirovinske reforme u Francuskoj: "Prosvjedovat ćemo najmanje tjedan dana" Balon koji karikira Donalda Trumpa (Foto: AFP) Ovakvom trolanju još nitko nije svjedočio: Britanci će Trumpu sasvim otvoreno poručiti da se ponaša kao infantilni idiot

Ulice su pune policije, a prosvjednicima je zabranjeno marširati kroz Downing Street, ulicu u kojoj žive britanski ministri, piše The Guardian.

Organizatori prosvjeda ''Zajedno protiv Trumpa'' nazvali su današnji dan "karnevalom otpora", a demonstranti su se okupili na trgu Trafalgar oko 11 sati kako bi proglasili "Trump-free zonu".

Ogromni, narančasti balon, visok šest metara, u obliku bebe Trumpa, ''pridružio'' se prosvjedu. Osim balona, na trgu Trafalgar postavljen je i robot visok gotovo pet metara, a prikazuje Trumpa koji sjedi na zlatnoj WC školjci.

Podsjetimo, kraljica Engleske pozdravila je Trumpa i njegovu ženu Melaniju u Buckinghamskoj palači na početku trodnevnog državnog posjeta, uz svu raskoš kraljevske ceremonije, formalnu večeru s kraljicom, čaj s princem Charlesom i posjet Westminsterskoj opatiji, crkvi u kojoj se tisuću godina krune britanski monarsi.