Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 23 godine

JEDAN OD NAJBRUTALNIJIH RATNIH ZLOČINA Tri djevojčice zlostavljane su i strijeljane...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posmrtni ostaci triju djevojčica koje su pripadnici srpskih paravojnih snaga ubili 1992. kod Zvornika u istočoj Bosni identificirani su nakon 23 godine, izvijestili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Djevojčice Zijada (7), Suvada (5) i Almasa (4) Ribić iz sela Skočić kod Zvornika dio su devetočlane obitelji od koje je zlostavljanje i strijeljanje preživio samo tada osmogodišnji Zijad.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

Riječ je o jednom od najbrutalnijih ratnih zločina za koji je odgovorna postrojba "Simini četnici" pristigla iz Rume u Srbiji.

Zapovjednik im je bio Simo Bogdanović koji je nakon rata umro u pritvoru tijekom suđenja za počinjene zločine.

Sedam pripadnika te postrojbe je u Srbiji u prvostupanjskom postupku proglašeno krivima i osuđeno na zatvorske kazne, no presuda je poništena i naređeno je novo suđenje.

Sudjelujući u kampanji entičkog čišćenja istočne Bosne, oni su u lipnju 1992. upali u Skočiće i pobili sve stanovnike na koje su naišli, uključujući Zijadovih šest sestara, brata te oca i majku.

Njihova su tijela nakon rata pronađena u masovnoj grobnici Crni vrh kod Zvornika i identificirana pomoću DNK analize.

"Valjda je Bog tako htio da ja iako ranjen preživim i svjedočim o tome što je bilo", rekao je Zijad novinarima.

Patolog Vedo Tuco rekao je za portal Klix da mu je to bio najteži slučaj u karijeri. "Ovo me strašno pogodilo, iako sam od 1998. godine obradio više od 18 tisuća slučajeva. Sudbina svake obitelji je na svoj način teška, no ovo što se dogodilo Ribićima je nešto što čovjeka ostavi bez riječi", izjavio je Tuco. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene