Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja u zločine

BiH: Uhićen ratni policijski zapovjednik zbog genocida u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od ratnih zapovjednika postrojbi policije bosanskih Srba koje su sudjelovale u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice uhićen je u utorak u tom gradu po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine.

Kako je potvrđeno iz sjedišta Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su Milana Bogdanovića (65), koji je 1995. godine obnašao dužnost zapovjednika policijske postaje u mjestu Skelani kod Srebrenice, a istodobno je bio na čelu posebne policijske postrojbe čiji su pripadnici počinili zločine protiv čovječnosti nakon pada srebreničke enklave, pri čemu je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Pročitajte i ovo Crnogorska policija, ilustracija Akcije u tijeku Uhićenja u Crnoj Gori: Privedeni bivši tužitelj i visokopozicionirani dužnosnik policije Ilustracija Likvidacije 1995. godine Zbog sudjelovanja u genocidu u istočnoj Bosni uhićeno više Srba iz BiH

Bogdanović je u srpnju 1995. godine koordinirao i zapovijedao policijskim snagama koje su na području Konjević Polja zarobljavale Bošnjake što su se pokušavali probiti iz obruča. Muškarce koje su presreli razdvajali bi od žena i djece te su ih potom odveli u zatočeništvo.

Utvrđeno je kako su Bogdanovićevi policajci najmanje 500 zatočenih muškaraca predali pripadnicima vojne polciije koji su ih potom strijeljali. Skupinu od šesnaest zatočenika su pak sami zlostavljali te su ih nakon toga strijeljali.

Desetke zatočenih strijeljali su naknadno.

Tužiteljstvo BiH tereti Bogdanovića za protuzakonito zatočenje i nestanak sedam zarobljenih Bošnjaka. Njih je policija u Skelanima držala u zatočeništvu uz prisilni rad, da bi im se potom izgubio svaki trag. Tijela nekih od njih nakon rata pronađena su u masovnoj grobnici u mjestu Glogova.

Optužnica protiv zapovjednika odgovornog za ubojstvo 1040 srebreničkih Bošnjaka

Protiv bivšeg zapovjednika u vojsci bosanskih Srba Srećka Aćimovića podignuta je optužnica zbog sudjelovanja u genocidu počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine, potvrđeno je u utorak iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Aćimović (48) je 1995. bio zapovjednik Drugog bataljuna Zvorničke brigade vojske Republike Srpske, a optužnica ga tereti da je u tom svojstvu bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je rezultirao raseljavanjem više od četrdeset tisuća Bošnjaka s područja zaštićene zone Srebrenice te ubojstvom više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Aćimović je pripadnicima postrojbe kojom je zapovjedao naložio da ubiju više od tisuću zarobljenih srebreničkih Bošnjaka, koji su prije toga bili zatočeni u mjestu Roćević, bnavodi se u optužnici.

Osobno je odabrao lokaciju za strijeljanje zatočenika kod mjesta Kozluk na obalama Drine, gdje su zatočenici nakon pogubljenja pokopani u masovnu grobnicu.

Prema navodima optužnice, tamo je od 14. do 16. srpnja strijeljano 1040 zatočenika.

Grobnica kod Kozluka je gotovo dva desetljeća ostala skrivena, a do podataka o njoj istražitelji su došli tek početkom prosinca, na temelju informacija koje im je odlučio dati jedan od svjedoka počinjenog zločina.

Ekshumacija je započela 4. prosinca, a forenzičari su do sada otkrili posmrtne ostatke tridesetak osoba. Pretraga se odvija u iznimno teškim uvjetima jer je na mjestu gdje je masovna grobnica u proteklim godinama nastalo improvizirano odlagalište smeća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene