U gradu na zapadu Irske zid je koji je nekad okruživao kuću u koju su prije više od 50 godina dolazile neudane žene čija je trudnoća u to vrijeme bila najveća sramota.


U jednom gradu na zapadu Irske zid je koji je nekad okruživao mjesto kroz koje je između 1925. i 1961. godine prošlo tisuće žena sa svojom 'nelegitimnom' djecom. Vodile su ga redovnice.

Vezani članci Chloe Sevigny Holivudsku glumicu nekad su povezivali s 23 godine mlađim, a sada čeka prvo dijete s markantnim Sinišom iz Zagreba Anna Kournikova i Enrique Iglesias Bivša tenisačica u 39. godini čeka treće dijete sa zavodnikom za kojim uzdiše cijeli svijet?

Nakon što bi platile pokoru zbog izvanbračne trudnoće mnoge žene napuštale su kuću i odlazile živjeti i raditi u druge dijelove Irske, no, neka djeca nisu bila te sreće.

Više od pet desetljeća nakon zatvaranja doma na površinu je opet izašlo pitanje što se dogodilo s gotovo 800 napuštene djece - njihova tijela su, čini se, nagomilana u masivnoj septičkoj jami gdje su zaboravljena i ostavljena bez lijesova i nadgrobnih spomenika.

Afganistansko selo masovna grobnica, potraga obustavljena!

'Kosti su još uvijek tamo', tvrdi povjesničarka Catherine Corless koja je otkrila podrijetlo masovne grobnice u dosad nikada objavljenim dokumentima.

Ovaj pronalazak koji je pod istragom policije pruža uvid u posebno tamno vrijeme za neudane trudnice u Irskoj kada su stigmatizirane zbog društvenih i vjerskih običaja.

'Kada bi kćeri ostale trudne bivale su u potpunosti izopćene. Obitelji su se bojale da susjedi ne doznaju jer je trudnoća izvan braka bila najgora stvar na svijetu. To je bio najgori zločin koji je žena mogla počiniti, iako je trudnoća često bila posljedica silovanja', objavila je povjesničarka.

Tragedija: U odronu poginulo više od 2.100 ljudi iz 300 obitelji

Prema dokumentima do kojih je došla Corless, mnogu djecu ubili su pothranjenost i zanemarivanje. Druga su umrla od ospica, konvulzije, upale pluća...Smrtnost u novorođenčadi bila je zapanjujuće visoka. Mještani sumnaju da je u masovnoj grobnici koja će uskoro biti iskopana više od 800 tijela. 'Bog zna tko je još u grobu. Tamo je godinama, a nitko u punoj mjeri ne zna koliko tijela leži dolje', rekao je anonimni izvor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook