Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgoda Brexita

Nesporazum na dočeku? Merkel nije dočekala May na crvenom tepihu, pa ju je britanska premijerka dočekala na recepciji

Theresa May i Angela Merkel (Foto: AFP)
Theresa May i Angela Merkel (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Theresa May i Angela Merkel (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Čelnici zemalja Europske unije okupili su se u Bruxellesu na posebnom summitu posvećenom Brexitu. Britanska premijerka Theresa May traži još jednu odgodu, ovaj put do 30. lipnja. Potporu je tražila u Parizu i Berlinu, ali njemačka kancelarka Angela Merkel nije ju dočekala na crvenom tepihu.

Britanska premijerka Theresa May u utorak je u Berlinu tražila potporu za kratku odgodu Brexita, ali na crvenom tepihu Angele Merkel nije bilo. May je ušetala u zgradu i kancelarku pričekala na recepciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

Srdačno su se izljubile i izašle pred kamere. Njemački mediji tvrde da se Merkel ispričala zbog kašnjenja. Goste uobičajeno čeka ispred ureda. May je ipak uspjela dobiti razumijevanje njemačke kancelarke.

''Znamo da takvi međustranački razgovori traže vrijeme i spremnost na kompromis i zato ja i vlada smatramo da dvjema stranakma trebamo dati razumnu količinu vremena'', rekla je Merkel.

Međutim, koliko je to, u Londonu i Bruxellesu različito mjere. May traži odgodu do 30. lipnja, ali predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ne vjeruje da britanski političari do 30. lipnja mogu prihvatiti sporazum o razdruživanju koji je premijerka May postigla s Bruxellesom ili naći alternativu. Ipak svi bi željeli izbjeći Brexit bez dogovora. U slučaju nove odgode otvara se pitanje izbora za Europski parlament u Britaniji.

Na pitanje Nigelu Farageu, britanskom zastupniku u Europskom parlamentu, ima li ikakve šanse za nove europarlamentarne izbore u Velikoj Britaniji, on odgovara: ''Iskreno, mislim da biste se iznenadili koliko bi loše konzervativci i laburisti prošli na tim izborima i mislim da bi se ovdje vratilo puno više euroskeptika nego što ste ih ikada vidjeli''.

Ako se na summitu u Bruxellesu ne postigne dogovor o odgodi Brexita, Britanija već u petak napušta Europsku uniju. Europska komisija poručuje da se toga ne boji i da je spremna.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene