Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon spasa u zadnji čas

The Economist: SAD lošim upravljanjem sve više liči na EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spasom u zadnji čas od pada niz fiskalnu liticu američki čelnici ponijeli su se poput europskih kolega, piše britanski list The Economist u petak i ocjenjuje da je Washington sve sličniji Europskoj uniji po lošem upravljanju financijskom krizom.

Financijski list na naslovnici donosi karikature predsjednika Baracka Obame (demokrata) odjevenog kao tipičnog Francuza s beretkom i crvenom maramom oko vrata te Johna Boehnera, vođe republikanaca u Zastupničkom domu u bavarskoj narodnoj nošnji, dok se na Capitolu vijori zastava Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kvadratura kruga Fiskalna litica: Američki bi nas političari sve mogli gurnuti niz nju Slika nije dostupna Većina glasala 'za' Spriječen novi val recesije: Izbjegnuta fiskalna litica!

'U protekle tri godine američki su čelnici s jedva prikrivenim prezirom promatrali europsko upravljanje krizom eurozone (...) čudeći se tolikoj nekompetentnosti u rješavanju gospodarskih teškoća', no propust američkih vođa da postignu cjelovit dogovor pokazuje da je Washington preuzeo takav model.

Prva sličnost s Europom je nesposobnost da donesu rješenje koje bi išlo korak dalje od na brzinu sklepanih dogovora u pet do dvanaest.

Dogovor republikanaca i demokrata noću na 1. siječnja kako bi se izbjegli automatske rezove rashoda i povećanje poreza za sve nalik je kriznim summitima EU koji u zadnji čas izbjegnu katastrofu.

Fiskalna litica dogovorom uoči Nove godine samo je odgodila odluku na dva mjeseca.

Razlog izostanku temeljitog dogovora su uski stranački interesi i to je druga 'nesretna sličnost' s Europom. 'Nesposobnost Europljana da se uzdignu iznad sitnih nacionalnih interesa (...) spriječila je donošenje potrebnih kompromisa za osiguranje budućnosti jedinstvene valute', piše list. Dodaje da su na sličan način ekstremisti među američkim demokratima i republikancima bili više usredotočeni na to kako izvući ustupke od druge strane nego na to kako dogovoriti fiskalnu budućnost zemlje.

Treća sličnost s Europom jest ta što su političari propustili biti iskreni s biračima. Baš kao što su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande izbjegli jasno reći Nijemcima i Francuzima što će sve trebati učiniti za spas europske valute, tako ni Obama ni republikanski vođe nisu Amerikancima kazali što je stvarno potrebno da se počisti fiskalni nered.

Poljedice takva ponašanja su dalekosežne, piše list i pita se: 'Zbog čega bi zemlje u razvoju vjerovale u američko vodstvo u svijetu, kada se čini da ono nije sposobno bilo što riješiti u vlastitoj kući'.

'Ovaj se tjedan Obama pohvalio da je ispunio obećanje povećanja poreza bogatima. No zapravo je ponovno propustio počistiti temeljni američki porezni nered što govori da zajedno s republikanskim vođama gradi Bruxelles na Potomacu', zaključuje The Economist.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene