Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe za kriminal

Thaci tuži izvjestitelja Vijeća Europe zbog klevete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dick Marty optužio kosovskog premijera da je predvodio organizirani kriminal tijekom rata na Kosovu

Kosovski premijer Hashim Thaci rekao je u ponedjeljak da će zbog klevete tužiti izvjestitelja Vijeća Europe koji ga je optužio da je stajao na čelu mafijaške organizacije koja je krijumčarila drogu i ljudske organe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljeni dokumenti Iza prodaje organa na Kosovu stoji Haradinaj? Slika nije dostupna Neće biti promjene odnosa SAD podupire istrage na Kosovu oko prodaje organa

'Dick Marty mora pripremiti dobre odvjetnike, uspije li pronaći nekoga da ga brani, jer nikako neće izbjeći pravdu zbog ove klevete', rekao je Thaci u intervjuu za Reuters, ne ulazeći u pojedinosti.

>> 'Ozbiljno razmatramo navode o teškim zločinima Thacija'

>> 'Hashim Thaci je 'boss' mafije koja trguje ljudskim organima'

Marty je u svojem izvješću optužio Thacija da je predvodio lanac organiziranog kriminala koji je u tijeku rata na Kosovu likvidirao svoje protivnike i krijumčario drogu i organe poginulih Srba. 'O tome je vođena istraga tri puta. Prvi put to je istražila UN-ova misija na Kosovu, zatim druge mjesne institucije i Haaški sud te poslije EULEX', rekao je Thaci.

'Želi se naštetiti Kosovu'

Martyjevu dvogodišnju istragu naručilo je Vijeće Europe pošto je bivša UN-ova tužiteljica za ratne zločine Carla del Ponte u svojoj knjizi 'Lov' pisala o krijumčarenju organa na Kosovu. Del Ponte tvrdi da nije smjela u potpunosti istražiti navodne zločine kosovske Oslobodilačke vojske.

'Cilj ovog izvješća je da se nanese šteta slici Kosova, njegova naroda i svih Albanaca u regiji, blokira početak pregovora između Kosova i Srbije (početkom iduće godine) i odgodi uspostava novih ustanova nakon izbora 12. prosinca', rekao je Thaci. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene