Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je obavila uspješan opit nove balističke rakete tipa 'bulava'. Projektil lansiran s nuklearne podmornice u Bijelom moru pogodio je zadani cilj na poluotoku Kamčatka, rekao je glasnogovornik ruske mornarice.


Nova balistička raketa ima domet od devet tisuća kilometara i može nositi šest navođenih nuklearnih glava, piše Vjesnik. 

Vezani članci Polivalentna raketa Policija objavila snimku uništenja pronađene rakete: Nije bila sigurna za transport i skladištenje Slika nije dostupna Rusija kritizira nedostatak napretka oko proturaketnog štita

Ovim opitom Rusija je nastavila svojevrsnu trku u naoružanju sa Sjedinjenim Američkim Državama, ocjenjuju vojni stručnjaci. 

Uspješan opit još jednog tipa balističke rakete Rusija je izvela prije manje od dva mjeseca. 

Svoje nove balističke rakete Ruska je Federacija počela intenzivno ispitivati nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da postavi sustav proturaketnog štita u Češkoj i Poljskoj, u blizini granice s Rusijom. 

Službena Moskva smatra to prijetnjom vlastitoj sigurnosti, a ruski predsjednik Putin je povodom lansiranja balističke rakete 'bulava' izjavio da to oružje može prodrijeti kroz bilo koju proturaketnu obranu, aludirajući očito na američki proturaketni štit u Poljskoj i Češkoj.

Pretpostavlja se da će lansiranje nove balističke rakete izazvati reakciju Sjedinjenih Američkih Država, no Washington vjerojatno neće pribjeći nekom novom raketnom opitu, nego će pojačati političke pritiske da privoli Rusiju na suradnju u postavljanju proturaketnog štita. 

Istovremeno, Rusija ne odustaje od svojevrsne podrške Iranu protiv čijih se raketa navodno postavlja obrambeni sustav u Poljskoj i Češkoj.