Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spasili mu život

Teško opečenom dječaku uspješno presađena svinjska koža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski liječnici uspješno su presadili svinjsku kožu na tijelo 10-godišnjeg dječaka, koji je pretrpio opekline na 70 posto tijela.

Dječak Shen Yongqi igrao se s petardama prošlog prosinca, kad je jedna prijevremeno opalila i nastao je požar u kojem je dječak pretrpio teške opekline na obje noge, rukama i pola lica, prenosi haohaoreport.com.

>> Odobreno presađivanje životinjskih stanica u ljude

S opeklinama opasnim po život prebačen je u bolnicu, no dječakova obitelj nije imala dovoljno novca kako bi se dječaku pružila pomoć istog tog trenutka. Uz pomoć lokalne zajednice, prikupljen je novac za njegovo liječenje te je on sredinom siječnja prebačen u drugu bolnicu u Ziangongu.

Kako mu dotad nije pružena adekvatna pomoć, dublji slojevi kože dječaku su se počeli inficirati i postojala je opasnost od zatrovanja krvi. Presađivanje kože postala je nužna opcija. No, zbog opsega njegovih opeklina, pronalazak ljudskog donora kože bio je nemoguć, no lokalni liječnici još od 70-ih godina prošlog stoljeća uspješno su transplantirali kožu sa svinja na čovjeka.

Liječnicima je bila potrebna svinja idealne veličine, težine i uhranjenosti. Kirurg bolnice, Wei Ping, pregledao je 100-tinjak svinja lokalnih farmera, dok nije pronašao idealnog kandidata, težine 35 kilograma.

U nepunih sat vremena po povratku u bolnicu, prvi komad svinjske kože bio je spreman za transplantaciju. Sve što je bilo potrebno jest tanki prozirni sloj svinjske kože, bez sala, krvi i mesa, debljine lista papira.

Nakon što je propisno očišćena, koža se hladila u hladnjaku na -50 stupnjeva Celzija 24 sata. Idućeg dana dječak je doveden u operacijsku salu, gdje se deset kirurga uhvatilo posla i nakon sedam sati dječaku je spašen život. Operacija je uspješno prošla, a kroz dva tjedna svinjska koža trebala bi sama otpasti s dječaka, a njegova vlastita regenerirana koža bi trebala ostati.

Dječaku treba još tri ili četiri operacije da se optimalno oporavi od strahovitih opeklina, no sad mu barem život nije u opasnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene