Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijek za dijabetes

Odobreno presađivanje životinjskih stanica u ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li što je ksenotransplantacija? Ukratko, radi se o presađivanju životinjskog tkiva u ljudsko.

Ruske vlasti nedavno su odobrile prvu takvu transplantaciju u medicinske svrhe, po naravno odgovarajućoj novčanoj naknadi za uslugu. To je ujedno i prvi put da se takva procedura službeno odobrila bilo gdje u svijetu.

Pročitajte i ovo Dijabetes sve veći problem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Udar na dijabetičare? HZZO o odluci koja je uznemirila dijabetičare: ''Ne možemo komentirati postupak koji je u tijeku'' Slika nije dostupna Udar na dijabetičare Apel očajne majke: "Mojoj 4-godišnjoj Emi inzulin je život... Molim vas, nemojte joj taj život početi naplaćivati!"

>> Od dijabetesa boluje 400 000 Hrvata

Ono što je odobreno, jest implantacija svinjskih stanica umotanih u morsku travu, u tijelo pacijenata s tip 1 dijabetesom, piše popsci.com. Dakle svinjske stanice, koje proizvode inzulin, ksenotransplantacijom bi se usađivale u gušteraču pacijenata s navedenim tipom dijabetesa, kako bi nadomjestile nestale ljudske stanice koje proizvode inzulin.

Smanjena potreba za injekcijama inzulina

Kad čovjeku stanice gušterače koje proizvode inzulin ostanu uništene, javlja se ta vrsta dijabetesa. To stvara strahovite komplikacije, jer pacijenti moraju redovito i često primati injekcije inzulina, kako bi držali razinu glukoze (šećera) u krvi u granicama normale. Ono što se navedenom transplantacijom postiže, jest to da gušterača pomoću usađenih svinjskih stanica ponovno proizvodi sama inzulin pa se time smanjuje i potreba za injekcijama.

No, gdje u svu tu priču pripada morska trava, vjerojatno se pitate. Ona tu služi kao zaštita od čovjekovog imunološkog sustava, koji bi inače napao strana tijela, odnosno životinjske stanice. Iako je zahvat odobren u Rusiji, tretman je zapravo razvijen na Novom Zelandu od strane kompanije Living Cell Technologies. Nakon provedenih testova u Rusiji, šest od osam pacijenata pokazalo je znatna poboljšanja, a dvoje od tih prestali su primati injekcije inzulina uopće nakon tretmana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene