Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre reakcije protiv terorizma

Građani EU skinuli rukavice: Traže deportacije imigranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani EU nisu skloni davati podršku borbi protiv terorizma ako ona nije jako dobro argumentirana.

Svesrdnu podršku u borbi protiv terorizma Europljani su dali savezničkoj koaliciji predvođenoj SAD-om nakon napada na WTC 2001., ali čim su koalicijske snage ušle u Irak 2003., podrška je, prema brojnima anketama, naglo pala. Međutim, terorističke skupine se brže nego ikad množe na samom pragu EU, a ni sama Unija nije pošteđena terorstičkih napada. Sjetimo se samo napada na Charlie Hebdo ranije ove godine. Što građani EU sada misle o borbi protiv terorizma debatirali su u javnom pozivu portala Debating Europe.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi dovedeni su pred sud - 7 Brutalne metode Cure snimke mučenja terorista: Jednom na genitalije prikopčali elektrode, drugog tjerali da pojede dio vlastitog uha

Stručnjaci već dugo upozoravaju da se EU ne može samo osloniti na jačanje graničnih kontrola kako bi se spriječilo terorističke napade na europskom tlu. Danas, kada su terorističke skupine aktivne u samom europskom susjedstvu, naročito u Sjevernoj Africi i Bliskom istoku, postavlja se pitanje je li došlo vrijeme da članice Europske unije naprave proaktivni pristup u borbi protiv terorizma izvan svojih granica?

Jedan sudionik debate javio se s mišljenjem da bi Europa trebala napraviti više u podršci Arapima tijekom njihove tranzicije u demokraciju, te da bi trebala biti aktivnija u borbi protiv terorizma.

VIDEO Na graničnom prijelazu Slavnosnki Brod uhićen džihadist!

Stručno mišljenje o ovoj tezi dao je Gilles de Kerchove, koordinator Europske unije za protuterorizam. 'To je upravo ono što je dogovorilo Vijeće za vanjske poslove EU, 9. veljače 2015., kada su odlučili da će biti više uključeni u zbivanja na područjima neposredne blizine država članica EU, npr. svih država oko Mediterana, od Monaka do Turske. Ako pročitate zaključke sastanka, vidjet ćete da su veoma ambiciozni te da se odnose na potrebu za sudjelovanjem na najvišoj razini, uključujući politički angažman, angažman s civilnim društvima i još mnogo više u okvirima jačanja kapaciteta, kako bi se pomoglo tim državama jačati odgovor na terorizam, jer se suočavamo s istom prijetnjom.

Ako uzmete rizik povratka džihadista iz Sirije i Iraka, to nije samo izazov za EU, već jednako za Monako, Tunis i druge države. Na primjer, Tunis ima 3.000 građana koji se bore za skupine Jabhat Al-Nusra, Daesha i slično. Tako da potpuno uvažavam ovu sugestiju, i to je nešto što će se dogoditi', rekao je Gilles de Kerchove.

Svoj stav o ovom pristupu borbe protiv terorizma dala je i Bodil Ceballos, švedska zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu i članica odbora Europskog parlamenta za sigurnost i obranu. 'Naravno da bismo trebali raditi na borbi protiv terorističkih skupina, ali bismo također trebali pokušati spriječiti uzroke terorizma. Zapravo, to je pristup koji bismo trebali prihvatiti za sve vanjske poslove EU. Mislim da bismo trebali napraviti više kako bismo spriječili probleme umjesto da ih stvaramo. To znači, na primjer, nuđenje veće pomoći drugim državama u okvirima smanjenja siromaštva, te rada protiv opresije i očuvanja društvenih sloboda i ljudskih prava na međunarodnoj razini', zaključuje Bodil Ceballos.

Djevojka i dječak uhićeni zbog planiranja terorističkog napada!

Mnogi ostali sudionici debate koncentrirali su se na potencijalni terorizam unutar granica Europske unije. Smatraju da bi prekršitelje određenih zakona trebalo odmah deportirati u njihove matične države, što upućuje na to da su u pravilu stava kako građani EU nisu skloni terorizmu, već su za takve aktivnosti prvenstveno odgovorni imigranti.

'SAD i Kanada imaju zakone koji omogućuju izbacivanje imigranata koji su počinili zločine. Ono što mi moramo napraviti kao Europljani jesu isti takvi zakoni. Kada imigranti počine zločin trebali bi biti izbačeni iz države. Prioritetna dužnost Vlada jest zaštita njihovih građani koji poštuju zakone', napisao je sudionik debate Vincente Silva Tavares.

Pojedini pak smatraju kako je ključ u obrazovanju i integraciji građana. 'Osigurajte im obrazovanje', poručio je Luli Nuredini.

Što vi mislite, kako bi se EU trebala boriti protiv terorizma?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene