Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pet osoba koje su ovog tjedna uhićene u Sarajevu i Bihaću pod sumnjom da su umiješane u terorističke aktivnosti radikalni su islamisti i pripremali su napade na katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, tvrde u subotu mediji u toj zemlji.


Pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi banjalučke "Nezavisne novine" tvrde kako su uhićeni teroristi kao mete planirali upravo katoličke crkve.

Vezani članci Lea Miloš, volonterka Mosta Volonterka Mosta vratila se na štand i ispričala kako je doživjela jučerašnji napad: "Bili smo malo u šoku..." Napad na policajca u New Yorku Objavljena snimka napada mladića iz BiH na policajce u New Yorku. Rođak osumnjičenog: "Bio je miran..."

Policija Federacije BiH u četvrtak je po nalogu Suda BiH obavila pretragu četiri objekta u Sarajevu i dva u Bugojnu i pri tom uhitila pet osoba od kojih je jedna u petak puštena na slobodu dok su ostali predani sudu koji im je odredio jednomjesečni pritvor.

Policija nije potvrdila identitet uhićenih no mediji navode kako je rječ o Rijadu Rustempašiću, Muhamedu Meci, Abdulahu Handžiću i Edisu Veliću iz Sarajeva te o Muhamedu Fičeru iz Bugojna koji je jedini i pušten na slobodu.

Prema navodima "Dnevnog avaza" policija pretpostavlja kako je vođa skupine bio Rustempašić u čijoj kući je i pronađeno najviše naoružanja i vojne opreme.

U dosadašnjoj istrazi otkriveno je kako je upravo on izrađivao eksplozivne naprave.

Rječ je o osobi koja već ima policijski dosije a zbog sumnji u povezanost s terorizmom privodili su ga i pripadnici SFOR-a u BiH. Tijekom rata Rustempašić je bio pripadnik postrojbe "El mudžahid" koja je djelovala u sastavu Armije BiH okupljajući uglavnom dragovoljce iz islamskih zemalja.

Kao osoba s kriminalnim dosjeom policiji je poznat i Ćamil Velić koji se navodno borio u Čečeniji.

Istraga se na ovu skupinu koncentrirala nakon što su obavještajci dobili dokaze da njeni članovi kontaktiraju s Mirsadom Bektaševićem kojega je Sud BiH prošle godine osudio na osam godina zatvora proglasivši ga krivim za pripremanje terorističkih napada u BiH.

"Avaz" tvrdi kako će biti još uhićenja jer postoje informacije i o drugim osobama koje su kontaktirale s osumnjičenim teroristima. Neke od tih osoba žive u inozemstvu.