Policija u lovu na napadače u Beču
Policija u lovu na napadače u Beču Foto: Afp

Namještaj u stanu koji je koristio Kujtim Fejzulai bio je zalijepljen trakom pa policija pretpostavlja da je strahovao da će njegov plan biti razotkriven. Zbog istrage i nedavnih racija oko napada, ministar unutarnjih poslova i njegova obitelj su dobili zaštitu.


Dvadesetogodišnji napadač iz Beča koji je u večeri 2. studenog ubio četvero i ranio više od 20 osoba, svoj je stan pripremio za moguću razmjenu vatre s policijom - sav namještaj bio je posložen kao svojevrsna barikada i oblijepljen trakom.

Vezani članci Škola u kojoj je ubijen učitelj povijesti Policija uhitila članove obitelji napadača iz Pariza, objavljen i video njegova smaknuća Napadač na policajca pred Vladom Napadač s Markova trga u jezivoj objavi oglasio se nakon krvavog napada: "Dosta je bilo prevara"

Prema austrijskoj policiji, čini se da je napadač ili želio biti pripremljen za slučaj da policija predvidi njegov krvavi plan ili da se planirao tamo skriti nakon pokolja. Policija ga je ubila samo devet minuta nakon što je otvorio vatru nedaleko od sinagoge u središtu Beča. U stanu su, uz kutije pune metaka, pronađene i ljepljive trake pomoću kojih je izradio lažni pojas s eksplozivom kojeg je nosio tijekom napada, prenosi Kleine Zeitung

Poznanici i prijatelji napadača koji su uhićeni zbog sumnje da su mu pomagali poriču opužbe koje im se stavljaju na teret, a odvjetnik jednog od njih je kazao kako za sad nema nikakvih dokaza je njegov 18-godišnji klijent bio upućen u planove Kujtima Fejzulaija. U pritvoru je trenutačno deset muškaraca koji se smatraju radikalnim islamistima.

Odvjetnik Wolfgang Ebner rekao je i kako trenutačni spis ne ukazuje da se na sastancima s njemačkim i švicarskim islamistima razgovaralo ili pripremalo napad izveden u Beču. Njegov klijent, rekao je, s napadačem je uglavnom komunicirao putem chata, a na jedan od sastanaka s islamistima došao je "više-manje slučajno" jer je bilo vrijeme za molitvu pa je s napadačem otišao u džamiju.

Obitelj ministra unutarnjih poslova pod zaštitom

Nakon napada i nedavnih racija vezanih za krvavi pokolj u Beču austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehmammer kao i njegova supruga i djeca dobili su zaštitu antiterorističke jedinice, piše KleineInformaciju je potvrdio sam ministar koji je i ranije imao osobnu zaštitu nakon što je u lipnju primio prijetnje. Pod zaštitom su bile i ministrica integracije Sussane Raab i ministrica pravosuđa Alma Zadić, inače porijeklom iz BiH