Teretni vlak u Australiji/Ilustracija (Foto: AFP)
Teretni vlak u Australiji/Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Iz kompanije BHP vlak su zaustavili namjernim izbacivanjem iz tračnica, pri čemu je oštećen vlak, kao i više od kilometar i pol pruge. Ozlijeđenih nije bilo.


Kompozicija teretnog vlaka namjerno je izbačena iz tračnica u zapadnoj Australiji nakon što je tračnicama jurila gotovo sat vremena – bez strojovođe!

Vezani članci U požaru vlaka kod Našica nitko nije ozlijeđen Gorio vlak nedaleko od Našica: "Kad smo prošli kolodvor, odjednom je planulo. Otkad smo krenuli čuli su se čudni zvukovi" Policija, ilustracija Je li ga tko vidio? Mopedom ili motociklom udario pješaka pa pobjegao

Neobičan incident zabilježen je proteklog ponedjeljka. Gigantski teretni vlak koji je u čak 268 vagona prevozio željeznu rudu bez kontrole je prešao ravno 92 kilometra u zabačenoj regiji Pilbara.

Rudarska kompanija BHP, u čijem je vlak vlasništvu, objavila je da su ga iz tračnica izbacili kod grada Turnera. Pri zaustavljanju je oštećen, kao i oko kilometar i pol pruge. Tada su obustavili i sve svoje željezničke linije.

Snimku zaustavljenog vlaka iz zraka pogledajte ovdje.

Pojasnili su da je do incidenta došlo nakon što je strojovođa otišao prekontrolirati jedan od mnogobrojnih vagona. 

"Dok je on bio izvan kompozicije, vlak je krenuo", objavio je australski Ured za sigurnost prometa. Srećom, ozlijeđenih nije bilo.

Procjenjuje se da je odbjegli vlak vozio prosječnom brzinom od oko 110 kilometara na sat.

Premijer Zapadne Australije Mark McGowan izjavio je da je "incident veoma zabrinjavajući".

Inače, konkurentska kompanija Rio Tinto u srpnju je objavila da je postala prva rudarska kompanija koja je uspjela svoj teretni vlak do destinacije odvesti novom tehnologijom bez ljudske posade, piše BBC.