Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta i niže od -91 stupanj.


Nedavno su znanstvenici pronašli mjesto na kojem se temperatura spušta i ispod -91 stupanj Celzijev, a na toj se temperaturi oči, nos i pluća čovjeka smrzavaju za samo nekoliko minuta. Riječ je jednom planinskom lancu na Antartiku i to je najhladnije mjesto na svijetu, piše Daily Mail.

Rekordnu hladnoću otkrili su znanstvenici iz America's National Snow i Ice Data Centra, a za to su koristili satelite za mjerenje temperature na Antartiku. Najhladnije mjesto je smješteno na 3.799 metara nadmorske visine na planini koja se zove Dome Fuji.

Još jedan 'zimski rekord' iz Sibira: Izmjereno -68,7!

To je mjesto hladnije i od ruske istraživačke stanice Vostok gdje je najniža izmjerena temperatura bila -89,2 stupnjeva Celzijevih. Znanstvenici smatraju da na planini Dome Fuji postoje neka mjesta koja su još hladnija jer sateliti mjere prosječnu temperaturu na kilometru kvadratnom i tvrde da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tijekom vedrijeg vremena.

Podsjetimo, najhladnije naseljeno mjesto na svijetu je i dalje rusko selo Oymyakon gdje je prosječna temperatura u siječnju -50 stupnjeva Celzijevih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Koronavirus u Rusiji Oborili crni rekord: U samo jednom danu preminulo 820 ljudi, no ne razmišljaju o strožim mjerama Domagoj Mikić na Zavižanu - 1 I na debelim minusima HGSS-ovci imaju posla: "Ljudi često steknu krivi dojam"