Morska obala (Foto: Arhiva/Getty)
Morska obala (Foto: Arhiva/Getty) Foto: Arhiva/Getty

Netaknuti dijelovi naših oceana brzo nestaju i tek 13 posto možemo svrstati u područja iskonske divljine, doznaje se u petak iz australske studije objavljene u časopisu Current Biology.


U obalnim područjima, u kojima živi oko 40 posto svjetskog stanovništva i koje ovisi o morskim resursima, gotovo da i nema djevičanskih morskih područja.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Klimatske promjene ne prijete samo ljudima: U oceanima nestaje kisika, ugrožen opstanak brojnih vrsta Plastika nasukana na plaži (Foto: AFP) Skup i poguban problem: Zagađenje mora plastikom svjetsku ekonomiju godišnje košta više od 2,5 milijardi dolara

"Zapanjeni smo činjenicom kako je malo sačuvane morske divljine", kazao je voditelj istraživanja Kendall Jones sa sveučilišta u Queenslandu.

Podsjeća da mora i oceani pokrivaju 70 posto površine Zemlje i da je zaštićeno tek 7 posto od svih oceana zajedno, no ljudi značajno utječu na taj golemi ekosustav.

Studija je prva sustavna analiza globalnih područja morske divljine, definiranih kao područja koja su "većinom pošteđena ljudskog djelovanja", što je ključno za bio raznolikost.

"Područja iskonske divljine čuvari su vrlo bogate bio raznolikosti i endemskih vrsta i neka su od posljednjih utočišta na planetu za glavne predatore", kazao je Jones.

Također je upozorio i na razorne posljedice izlovljavanja.

"Zbog zagrijavanje klime, čak i u onim područja koja su nekada bila zaštićena zahvaljujući ledu koji je bio prisutan tijekom cijele godine, sada se može ribariti", kazao je znanstvenik. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju