Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u SAD-u

Tehnički problemi i dugački redovi: Demokrati strahuju da su republikanci suptilno pokušali utjecati na rezultate

Izbori u SAD-u (Foto: AFP)
Izbori u SAD-u (Foto: AFP) Foto: Afp
Američko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je u utorak da je bilo tehničkih teškoća s uređajima za glasanje na biralištima, ali da to nije omelo birače, no demokrati strahuju da se suptilno pokušava smanjiti broj crnačkih glasova, prenose agencije.

Udruženje stotinjak skupina, koje je uspostavilo telefonsku liniju za dojavu o nepravilnostima pri glasanju, kazalo je novinarima da su problemi sa strojevima za glasanje prijavljeni u najmanje 12 država do podneva po američkom vremenu, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć Nikola Grmoja Iz minute u minutu Nakon odgovora DP-a na poziv u koaliciju oglasio se i Grmoja: "Pokažite da niste ispostava HDZ-a"

Georgija, država na jugu SAD-a, došla je na naslovnice medija zbog problema sa strojevima za glasanje i zbog dugačkih redova.

Glasači su zbog nedovoljnog broja strojeva čekali satima u redovima.

Demokrati strahuju da republikanci, koji su na vlasti u toj saveznoj državi, suptilno pokušavaju potisnuti crnačke glasače, prenosi agencija dpa.

Utrka za poziciju guvernera, između Briana Kempa, kojeg podupire Donald Trump, i Stacey Abrams, članice demokrata u čijoj su kampanji sudjelovali Barack Obama i Oprah Winfrey, izrazito je neizvjesna.

Abrams se nada da će postati prva crnačka guvernerka u državi koja je dio takozvanog "dubokog konzervativnog juga".

Kemp je državni tajnik Georgije, što znači da upravlja izborima. Neki su to isticali kao sukob interesa. Kempa optužuju da je pokušao omesti registraciju tisuća crnačkih glasača. Policija je uznemiravala aktiviste kampanje.

U Sjevernoj Dakoti autohtoni Amerikanci također su suočeni s poteškoćama. Njihovi su predstavnici upozoravali da zbog promjena lokalnih zakona glasači trebaju imati fizičku adresu, a većina Indijanaca koji žive u rezervatima ne koristi poštanske sandučiće. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene