Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog velike zagađenosti zraka u Teheranu iranska je vlada srijedu proglasila neradnim danom.


Sve javne ustanove, banke, škole i sveučilišta u srijedu će zbog onečišćenosti zraka biti zatvorene, izvijestilo je Gradsko povjerenstvo zaduženo za zagađenost zraka. Teheran se prostire na 900 četvornih kilometara i smatra se jednim od najzagađenijih gradova u svijetu.

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Zagreb, ilustracija Izbjegavajte aktivnosti na otvorenome: Zrak u cijeloj Hrvatskoj i dalje je loše kvalitete

>> UNEP o okolišu: Stvari nikada nisu bile gore!

Tijekom osamdesetih populaciju je činilo između tri i četiri milijuna stanovnika, no broj se znatno povećao zbog migracija tijekom rata protiv Iraka od 1980. do 1988. Tijekom radnog tjedna, u Teheranu se dnevno nalazi oko 15 milijuna stanovnika, što dovodi do prometnih gužvi i velikoj zagađenosti u središtu grada.

Navedena dva problema nije riješila ni izgradnja podzemne željeznice u zadnjih nekoliko godina. Aktivisti za zaštitu okoliša izvijestili su kako se samo proširenjem željezničke mreže i odredbom o zabrani prometovanja automobilima starijim od 20 godina moglo utjecati na problem. (Hina)