Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog velike zagađenosti zraka u Teheranu iranska je vlada srijedu proglasila neradnim danom.


Sve javne ustanove, banke, škole i sveučilišta u srijedu će zbog onečišćenosti zraka biti zatvorene, izvijestilo je Gradsko povjerenstvo zaduženo za zagađenost zraka. Teheran se prostire na 900 četvornih kilometara i smatra se jednim od najzagađenijih gradova u svijetu.

Vezani članci Zagađeni zrak u Zagrebu, ilustracija Zagreb je u petak bio najzagađeniji na svijetu, stručnjaci su konačno objasnili zašto Onečišćenje zraka u Zagrebu Zrak u Zagrebu ponovno loše kvalitete, građanima se savjetuje da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom

>> UNEP o okolišu: Stvari nikada nisu bile gore!

Tijekom osamdesetih populaciju je činilo između tri i četiri milijuna stanovnika, no broj se znatno povećao zbog migracija tijekom rata protiv Iraka od 1980. do 1988. Tijekom radnog tjedna, u Teheranu se dnevno nalazi oko 15 milijuna stanovnika, što dovodi do prometnih gužvi i velikoj zagađenosti u središtu grada.

Navedena dva problema nije riješila ni izgradnja podzemne željeznice u zadnjih nekoliko godina. Aktivisti za zaštitu okoliša izvijestili su kako se samo proširenjem željezničke mreže i odredbom o zabrani prometovanja automobilima starijim od 20 godina moglo utjecati na problem. (Hina)