Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izumiru vrste i do 100 puta brže

UNEP o okolišu: Stvari nikada nisu bile gore!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U odnosu svjetskih koncerna prema okolišu nema ništa novog. Na vagi između brige za okoliš i profita, ne treba dvojiti za što se opredjeljuju velike svjetske tvrtke.

Šteta od 1,7 bilijuna eura, godišnja je bilanca štete koju oni nanose zajedničkom okolišu. Ove godine ta će cifra vjerojatno preći u vode presedana, jer izljev nafte u meksički zaljev, nakon katastrofalne eksplozije naftne platforme BP-a Deepwater Horizon, koji još uvijek traje, zasigurno neće biti mala. Prema najnovijoj studiji ureda Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), dolazi se do zaključka kako se prirodni kapital i dalje uništava u velikom stilu, a da prave promjene u politici svjetskih koncerna, zapravo nema.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita okoliša WWF analizirao programe stranaka i njihova rješenja za ovaj gorući problem, pogledajte što su zaključili Tekstilni otpad sve štetniji za okoliš - 8 92 milijuna tona Umjesto da se reciklira, završava na odlagalištima ili se spaljuje. Kako riješiti problem tekstilnog otpada?

Izumiranje neke životne vrste ili nestanak neke ekološke cjeline, stvari su koje nisi niti u podsvijesti svjetskih menadžera. Tek svaki četvrti, od njih 1100, koliko ih upravlja svjetskim koncernima, uopće razmišlja o tome kako šteta učinjena okolišu, možda može utjecati na poslovanje njihovih tvrtki. Još poraznija brojka od toga jest da samo dva od vodećih 100 svjetskih koncerna imaju u svojem programu i program skrbi o okolišu. 'U mnogim koncernima još uvijek vrijedi mišljenje kako su prirodna bogatstva beskonačna! Pri tome svi mi moramo na žalost utvrditi kako to nipošto nije točno', ističe Achim Steiner, predsjednik ureda Svjetske organizacije za okoliš, prenosi Deutsche Welle.

Novac više ne pomaže niti mnogim životinjskim vrstama, jer svakodnevno s lica Zemlje nestaje i do 130 biljnih i životinjskih vrsta. Brzina njihovog izumiranja, normalno bi bila sto puta manja, i to je ono što uistinu treba sve zabrinuti. Iako su se 2002. predstavnici 192 zemlje okupili u Johannesburgu i obećali kako će na svim razinama usporiti proces izumiranja, UNEP konstatira sljedeće nakon osam godina: Stvari nikad nisu bile gore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene