Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Taro Aso izabran za japanskog premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
68-godišnji konzervativac Taso Aso izabran je u srijedu u japanskom parlamentu na položaj premijera umjesto Yasua Fukude koji je podnio ostavku nakon godinu dana na vlasti.

Aso, nekadašnji ministar vanjskih poslova koji uživa veliku popularnost među Japancima, dobio je 337 glasova zastupnika Donjeg doma japanskog parlamenta, nasuprot 117 koliko ih je dobio šef oporbe Ichiro Ozawa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dramatična snimka BJEŽALI GLAVOM BEZ OBZIRA Iznenada se probudio najveći japanski aktivni vulkan Slika nije dostupna Tehnološki sajam S ovim naočalama nećete ostati gladni

"Stoga je donji dom odlučio izabrati Tara Asu za premijera", izjavio je predsjednik Donjeg doma Yohei Kono pred zastupnicima.

Aso je ustao i poklonio se četiri puta prije nego se rukovao s parlamentarcima iz vlastite Liberalno-demokratske stranke, većinske u Zastupničkom domu.

Gornji dom Senat, koji kontrolira oporba, potom je, kako se i očekivalo, glasovao za Ozawu sa 125 glasova nasuprot 108 za Asu. No, u skladu s ustavom, Donji dom ima zadnju riječ.

Fukuda koji je nenadano objavio svoju ostavku 1. rujna nakon što je dosegao rekordnu nepopularnost, imenovan je prije točno godinu dana.

Službeno je podnio ostavku u srijedu ujutro sa svim ministrima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene