Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočanstva radnika

Tamna strana Svjetskog prvenstva: 'Katar je zatvor otvorenog tipa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katar će 2022. godine organizirati Svjetsko prvenstvo u nogometu, a za izgradnju infrastrukture usred pustinje izdvajaju se deseci milijardi dolara. No, ispod bezbrojnih vreća uloženog novca krije se stravična priča o nehumanosti.

Dok se u nogometnim krugovima vode diskusije treba li Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine umjesto u ljeto održati tijekom zime, čime bi igrači i publika dobili barem djelomičan spas od paklenih vrućina kakve vladaju u toj zaljevskoj državi, cijela priča ima i jednu drugu, opaku i stravičnu stranu.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Smanjiti gubitak najvažnija zadaća - 1 Cijena opstanka Hrvatska posjeduje ogromno blago zbog kojega će se uskoro voditi ratovi: Sada ima plan kako ga sačuvati, je li dovoljan?

Britanski Guardian je proveo veliku istragu tijekom koje je došao do dokaza o neljudskim uvjetima s kojima su suočeni radnici zaposleni na brojnim infrastrukturnim projektima povezanima s Mundijalom.

>> Ruski aktivisti iz podruma oslobodili 12 robova

Većinom je riječ o državljanima siromašnog Nepala, koji su u jednu od najbogatijih država svijeta pohrlili trbuhom za kruhom, a ispalo je da ih je, unatoč uloženim silnim milijardama, dočekala još veća glad nego u domovini. I ne samo glad, nego općenito uvjeti koje Međunarodna organizacija rada (ILO) sasvim otvoreno naziva ropstvom.

U dva mjeseca umrla 44 'bauštelca'

Prema podacima veleposlanstva Nepala u Dohi, samo u razdoblju od 4. lipnja do 8. kolovoza na gradilištima u Kataru umrla su čak 44 mlada nepalska 'bauštelca', većinom od srčanog udara. Veleposlanica te himalajske države u Kataru Maya Kumari Sharma nedavno je zbog uvjeta u kojima njezini sunarodnjaci rade Katar javno nazvala 'zatvorom otvorenog tipa'.

Prema Guardianu, ti 'uvjeti' uključuju prisilan rad, višemjesečnu neisplatu plaća, konfiskaciju putovnica, odbijanje izdavanje iskaznice kojom strani radnik može dokazati svoj status legalno zaposlene osobe i onemogućavanje pristupa pitkoj vodi tijekom najžešćih pustinjskih vrućina.

Dosad je najmanje 30 Nepalaca s gradilišta pobjeglo direktno u veleposlanstvo svoje države kako bi ondje pokušali naći spas. Oni koji nisu uspjeli pobjeći, Guardianu su ispričali s čime se sve suočavaju.

'Mi bismo pobjegli, ali nam ne daju'

'Rado bismo otišli, ali tvrtka nas ne pušta', kaže jedan Nepalac koji radi na izgradnji potpuno novog, 45 milijardi dolara vrijednog grada Lusaila, u kojemu će naknadno biti izgrađen i stadion, na kojemu bi 2022. godine 90.000 nogometnih fanova trebalo gledati finalni meč Svjetskog kupa.

'Bijesan sam zbog načina na koji nas tvrtka tretira, ali svi smo bespomoćni. Žao mi je što sam uopće došao ovdje, ali što da sad napravim? Privukli su nas dobri uvjeti, ali izgleda da nismo imali sreće', dodaje Nepalac.

Guardian piše kako su radnici prisiljeni u nehigijenskim uvjetima spavati u skučenim sobama. U istoj ih prostoriji zna biti po 12, a mnogi su prisiljeni raditi izrazito duge smjene bez hrane, a nerijetko i bez plaće.

Bez hrane po 24 sata

'Bilo je dana kada smo prazan želudac imali po 24 sata - prvo 12 sati rada, a onda još 12 sati bez obroka', priča 27-godišnji Ram Kumar Mahara. 'Kada sam se pobunio, šef me napao, izbacio me iz radničkog naselja u kojem sam dotad živio i odbio me platiti. Druge sam radnike nakon toga morao prositi hranu', dodaje.

Najveći dio Nepalaca u Katar je došao preko posrednika koji su im pronašli radna mjesta i za to tražili određenu proviziju. Neki su se i zadužili kako bi te posrednike mogli platiti, a u situaciji kada im ne stiže plaća, imaju problem zbog lihvarskih kamata, koje nerijetko dosežu nevjerojatnih 36 posto.

Bez dozvole poslodavca ne smiju napustiti državu

Istovremeno, poslodavci su nekima oduzeli putovnice i druge osobne dokumente bez kojih, iako bi to možda htjeli, ne mogu napustiti gradilište. Kada bi pobjegli, riskirali bi uhićenje i deportaciju. U osnovi su na taj način svedeni na ilegalce. 'Šef nam svako malo obećava da će nam sljedećeg tjedna dati iskaznice [koje dokazuju status legalnog zaposlenja], ali ništa od toga', priča još jedan obespravljeni Nepalac.

Postoji i poseban državni program prema kojemu su poslodavci zaposlenicima sponzori i bez njihova odobrenja radnici ne smiju promijeniti posao, pa čak ni napustiti državu.

'Ovo što je Guardian razotkrio nesumnjivo predstavlja dokaz da se ljude u Kataru sustavno prisiljava na rad', izjavio je Aidan McQuade, direktor organizacije za borbu protiv ropstva Anti-Slavery International. 'Zapravo, više ne možemo govoriti samo o mogućnosti da bi Svjetski kup mogao biti organiziran uz pomoć prisilne radne snage. To se već događa', dodao je McQuade.

Čak 90 posto radne snage u Kataru 'uvezeno'

U Kataru je čak 90 posto radne snage stiglo iz inozemstva, što je najviša stopa na svijetu. Očekuje se da će samo za potrebe Mundijala biti 'uvezeno' još oko milijun i pol radnika koji će graditi stadione, ceste, luke, hotele... Nepalci sačinjavaju 40 posto svih 'uvezenih' radnika, a samo prošle godine u bogati je emirat stiglo njih stotinjak tisuća.

Iako je povod podizanja potpuno novog grada Lusaila održavanje Svjetskog kupa, sama gradnja nije pod direktnom ingerencijom organizacijskog odbora Mundijala. Taj odbor se zove Vrhovno vijeće, a u izjavi za Guardian njegov je predstavnik izrazio 'duboku zabrinutost zbog tvrdnji iznesenih na račun pojedinih izvođača i podizvođača radova u Lusailu'. Isti je predstavnik dodao da su katarske vlasti o svemu obaviještene te da su nadležne institucije pokrenule istragu.

Svi ozbiljno zabrinuti

Ozbiljnu su zabrinutost, uz uvjeravanje da jako vode računa o uvjetima rada, izrazili i investitori, građevinske tvrtke te katarska vlast.

Katarsko ministarstvo rada inzistira da provodi striktne propise o uvjetima rada na vrućinama, redovitoj isplati plaća i drugim uvjetima. 'Ministarstvo provodi zakon povremenim inspekcijama kojima provjeravamo jesu li radnici primili plaće na vrijeme. Ako se neka tvrtka ne drži zakona, suočena je s novčanim kaznama i tužbama', navode u ministarstvu.

U kompaniji koja nadzire gradnju Lusaila imaju sličnu poruku. 'Nećemo tolerirati kršenje zakona o radu, zdravstvene ili zakone koji reguliraju sigurnost. Neprekidno dajemo upute izvođačima i podizvođačima radova o tome koja su naša očekivanja i koje su njihove ugovorne obveze prema nama, ali i prema njihovim radnicima', kazali su u priopćenju, napominjući da su dokaze koje im je predočio Guardian predali nadležnim institucijama.

Ogorčeni sindikalac

'Svi neprestano govore o utjecaju ekstremnih vrućina na nekoliko stotina nogometaša, a ignoriraju teškoće, krv i znoj s kojima se svakodnevno suočavaju tisuće stranaca na privremenom radu u Kataru, koji grade stadione u smjenama i po osam puta duljima od trajanja jedne nogometne utakmice', ogorčeno je na kraju rekao glavni tajnik vodeće nepalske sindikalne središnjice Umesh Upadhyaya.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene