Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okončan postizborni zastoj

Talijanski profesor prava Giuseppe Conte kandidat za premijera

Luigi Di Maio i Giuseppe Conte (Foto: AFP)
Luigi Di Maio i Giuseppe Conte (Foto: AFP) Foto: Afp
Giuseppe Conte, 54-godišnji profesor prava i politički početnik, kandidat je za premijera koalicije koju čine populistički Pokret pet zvijezda (M5S) i Liga (stranka krajnja desnice), najavio je u ponedjeljak čelnik M5S Luigi Di Maio.

Protuestablišmentski M5S i krajnje desna Liga okončale su 11-tjedni postizborni zastoj prošli petak potpisivanjem koalicijskog sporazuma.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Nova administracija mogla bi prisegnuti već ovaj tjedan, piše agencija dpa.

Rođen u talijanskoj pokrajini Foggi na jugu zemlje Conte nikad nije bio izabran u parlament, a dolazi iz kruga M5S.

Taj sveučilišni profesor, stručnjak za građansko i upravno pravo koji sada radi u Firenci, nepozant je široj javnosti, a na izborima 4 ožujka M5S ga je predstavio kao mogućeg ministra koji će provesti zadaću "debirokratizacije" javne uprave.

"Predložili smo ime Giueseppea Contea predsjedniku Republike. Posebno sam ponosan tim izborom", napisao je Di Maio na svome blogu, piše AFP. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene