Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počelo je ročište na kojemu talijanski predsjednik Giorgio Napolitano daje iskaz iza zatvorenih vrata na povijesnom suđenju o navodnim tajnim pregovorima talijanske vlade sa sicilijanskom mafijom u 1990-im, javlja ANSA.


Sudski postupak je pokrenut u svibnju 2013. u Palermu kako bi se rasvijetlile okolnosti u kojima su vladini čelnici vodili te pregovore ne bi li zaustavili val krvavih napada mafije u zamjenu za bolje zatvorske uvjete u kojima su bile stotine članova mafije.

Vezani članci Milan Bandić Vještakinja dala iskaz u aferi Agram: Nepravilnosti u troškovnicima, pogodovalo se Pripuzovoj CIOS grupi U Split stigao trajekt Marko Polo s putnicima iz Italije Kakva mašta! Muškarac na sudu izmislio priču o koronavirusu da bi odgodio ročište: ''Došao sam iz Italije...''

Po optužnici, ti su tajni pregovori počeli nakon ubojstva zastupnika Salva Lime u proljeće 1992. a ubrzali su se nakon ubojstva sudaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina sljedećih mjeseci, prenosi France Presse.

Na optuženičkoj klupi je deset osoba, među njima tadašnji ministar unutarnjih poslova Nicola Mancino i mafijaški vođa Toto Riina koji je u zatvoru.

Gdje su nestali tradicija i tajnost? Moderni mafijaši ne mogu odoljeti Facebooku

Napolitano (89), koji u Italiji uživa golem ugled, bio je u to vrijeme predsjednik Zastupničkog doma i ne sumnjiči ga se da je sudjelovao u tajnim pregovorima.

Po pisanju talijanskog tiska, ovo je prvi put da neki aktualni predsjednik svjedoči na sudu. U ovom slučaju, sud se premjestio u Quirinale, predsjedničku palaču u Rimu gdje će predsjednik biti saslušan u prostoriji bez prozora.

Toto Riina i još jedan optuženi mafijaški šef, Leoluca Bagarella, zatražili su da sudjeluju u saslušanju putem videokonferencije iz zatvora, ali je sud odbio njihov zahtjev. Samo su odvjetnici mogli nazočiti.

Snimka telefonskog razgovora Napolitana i Mancina tijekom istrage naljutila je predsjedništvo koje je isticalo da se predsjednika države ne može prisluškivati.

Ustavni sud je prihvatio takvu ocjenu pa je audiosnimka uništena, ali je državno odvjetništvo htjelo saslušati Napolitana u vezi s navodnim razgovorom Mancinija i Lorisa D'Ambrosia, bivšeg predsjednikova pravnog savjetnika koji je umro 2012.

Napolitano je u pismu koje je u listopadu 2013. uputio sudu poručio da nema što reći ali da je voljan svjedočiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook