Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Talijanski liječnik oslobođen optužbi za eutanaziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanskog liječnika Marija Riccia, koji je usred javnog sukoba oko eutanazije isključio aparate za održavanje na životu paraliziranom muškarcu, odbor liječnika oslobodio je optužbe za počinjenje eutanazije.

Anesteziolog Riccio podijelio je katoličku Italiju kad je u prosincu Piergiorgiu Welbyju ispunio želju da umre. Welby se borio za pravo na smrt nakon dugotrajne borbe s mišićnom distrofijom koju je opisivao kao mučenje.

Pročitajte i ovo Kolesterol Liječnici upozoravaju Zabrinjavajući podaci: Sve je više djece s povišenim kolesterolom Slika nije dostupna Održan pogreb Piergiorgia Welbyja

Pobornici Riccia smatraju junakom zbog neobaziranja na sudsku odluku kojom je Welbyju odbijen zahtjev za uklanjanje respiratora, dok ga protivnici nazivaju zločincem kojeg treba strpati u zatvor. Tužiteljstvo još istražuje Welbyjevu smrt.

Nakon više od mjesec dana razmatranja slučaja, odbor liječnika u Cremoni jednoglasno je odlučio kako Riccio nije prekršio nijedan propis.

'Sa stajališta liječničke etike, ova odluka znači da je prihvaćeno pravo pacijenta na prekid liječenja, čak i ako taj prekid može dovesti do smrti', rekao je Riccio.

Riccio, koji je maknuo Welbyja s respiratora nakon što mu je dao sedative, rekao je kako nije obavio eutanaziju, koja je u Italiji zabranjena i može biti kažnjena s 10 do 15 godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene