Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zemlja treba spokoj'

Hoće li presuda Berlusconiju uzdrmati talijansku vladu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravomoćna presuda Silviju Berlusconiju mogla bi uzdrmati talijansku koalicijsku vladu

Talijanska koalicijska vlada, koja se već bori da obuzda duboke podjele oko poreza i ekonomske politike, suočila se s cijelim nizom novih problema nakon presude Silviju Berlusconiju za poreznu prijevaru koja je u četvrtak postala pravomoćnom nakon što ju je potvrdio vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

>>Silviju Berlusconiju potvrđena zatvorska kazna!

Samo tri mjeseca nakon što je premijer Enrico Letta preuzeo dužnost na čelu saveza s Berlusconijevom strankom Narod slobode, stanje u Italiji ponovno je neizvjesno. Presuda bi mogla uzdrmati koaliciju, iako je Berlusconi nekoliko puta rekao kako vlada ne smije pasti bez obzira na presudu, ali su jastrebovi njegova Naroda slobode pozvali na izlazak iz vlade njegovih ministara i javne prosvjede ukoliko bude osuđen.

Letta je ponovio da Italija treba imati stabilnu vladu, dodavši da je zadnje što joj treba da se istroši unutarnjim borbama.

>>Berlusconi: Protiv mene se vodila pravna bitka bez presedana!

Letta je kazao da je stanje 'politički vrlo osjetljivo' i pozvao sve strane da pokažu odgovornost u interesu zemlje, ali je jasno kazao da postoje ograničenja onog što je prihvatljivo. 'Ne mislim da je nastavak pod svaku cijenu u interesu zemlje', rekao je.

Međutim, sve leži na Berlusconiju, njegovim često nepredvidivim reakcijama, a on dosad nije dao naznaka da bi želio srušiti vladu i dovesti Italiju do novih izbora.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, čovjek koji bi morao odlučiti o raspisivanju novih izbora ako se raspadne vladajuća koalicija, pozvao je na smirenost, kazavši da zemlja treba 'spokoj i zajedništvo'.

Berlusconi, 76-ogodišnji milijarder, i njegovi pristaše ljutito su reagirali na presudu i zatvorsku kaznu, prvu konačnu kaznu koju je dobio u desetak procesa koji su se protiv njega vodili ili se vode. Iako je vjerojatno da neće provesti ni dana u zatvoru zbog svoje dobi, presuda bi mogla značiti završetak njegove 20-godišnje dominacije talijanskom politikom.

On je rekao da će obnoviti Forzu Italiju, a postoje špekulacije da će ga njegova kći Marina naslijediti kao šefica stranke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene