Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REAKCIJE NA PELOSI

Situacija pred ključanjem, Kina se obrušila na SAD: "Ovo je farsa. Ne igrajte se s vatrom, stradat ćete!"

Kina
Kina Foto: Getty Images
Govor šefice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izazvao je burnu reakciju KIne.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi obrušio se u srijedu na predsjednicu američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi, nazvavši njezin posjet Tajvanu potpunom farsom te je poručio da će oni koji se igraju vatrom nestati.

Pročitajte i ovo Zastava Tajvana Povukli priznanje Tajvan izgubio jednog od rijetkih saveznika: "Prekidamo diplomatske odnose..." Lai Ching-te Potencijalni sukob Rezultati povijesnih izbora novi su udarac za Kinu: Hoće li vojno intervenirati?

"SAD krši suverenitet Kine pod izlikom demokracije", rekao je Wang novinarima nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova ASEAN-a u Kambodži.

U prijašnjem priopćenju kinesko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je Pelosi jer je, kako su poručili, drsko nastavila s posjetom, tvrdeći da zlonamjerno narušava suverenitet Kine i otvoreno sudjeluje u političkim provokacijama.

Oni su smutljivci

"To još jednom dokazuje da su neki američki političari postali 'smutljivci' u kinesko-američkim odnosima", piše u priopćenju.

Također je poručeno da će Peking poduzeti kaznene mjere za one koji tvrdokorno podržavaju tajvansku neovisnost.

Kineska vojska najavila je četverodnevne vojne vježbe oko Tajvana, na kojima planira koristiti bojevo streljivo, te je također najavila pokretanje niza ciljanih vojnih operacija za suzbijanje situacije. Između ostalog, podigli su 20-ak borbenih aviona iznad Tajvanskog tjesnaca. 

To je povreda tajvanskog prostora

Vlada Tajvana snažno je osudila kinesku najavu vojnih vježbi s bojevim streljivom, poručivši da takve vježbe znače povredu tajvanskog teritorija.

Japan je izrazio zabrinutost Kini zbog planiranih vježbi u Tajvanskom tjesnacu, rekao je u srijedu glavni tajnik vlade te zemlje Hirokazu Matsuno, dodavši da Tokio ponovno poziva na mirno rješavanje problema.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je u srijedu tajvanskom parlamentu kako je ta otočna država "jedno od najslobodnijih društava na svijetu" te je pohvalila predsjednicu Tsai Ing-wen.

Pelosi je zahvalila predsjednici Tsai Ing-wen na njezinu vodstvu te pozvala na jačanje međuparlamentarne suradnje.

"Sada je više nego ikad ključna američka solidarnost s Tajvanom", rekla je Pelosi, dodajući da je američka odlučnost da očuva demokraciju u Tajvanu i ostatku svijeta i dalje čvrsta.

"Pohvaljujemo Tajvan jer je jedno od najslobodnijih društava na svijetu", rekla je Pelosi u tajvanskom parlamentu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene