Iznimno snažan tajfun Usagi približava se Filipinima, Tajvanu i Hong Kongu, čije su meteorološke službe proglasile uzbunu zbog olujnog vjetra i kiše.


Usagi je nazvan "super-tajfunom" u Opservatoriju u Hong Kongu koji taj naziv primjenjuje na najintenzivnije tropske ciklone s vjetrom koji premašuje 185 km na sat.

Tajfun s vjetrom jačine 205 km na sat kretao se u petak prema Luzonskom prolazu između sjevernog vrha Filipina i juga Tajvana, granice između Tihog oceana i Južnog kineskog mora.

Vezani članci Stravična željeznička nesreća u Tajvanu VIDEO Vlak usred tunela sletio s tračnica: Poginulo više od 50 ljudi, deseci su još zarobljeni u uništenim vagonima Slika nije dostupna Taipei: Počela identifikacija poginulih u zrakoplovnoj nesreći

>>FOTO Tajfun se obrušio na Japan: Evakuirano više od POLA MILIJUNA ljudi!

Rano jutros Usagi se nalazio 690 km sjeverno od Manile a očekuje se na obalama južne Kine tijekom vikenda. Ako tajfun ne promijeni putanju, meteorološke službe Hong Konga predviđaju dolazak u nedjelju popodne.

Mogao bi, međutim, izgubiti na jačini prije nego dodirne tlo na jugu Kine a njegova razina jakosti pasti za jedno mjesto na ljestvici koju koristi Opservatorij u Hong Kongu.

Usugi se očekuje na krajnjem jugu Tajvana u subotu ujutro. "Radi se o najjačem tajfunu na zapadnom Pacifiku ove godine", kazao je dužnosnik meteorološke službe Tajvana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook