Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta istraga

Tajni zatvori CIA-e: Poljska prekršila zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši voditelj poljskoga parlamentarnog povjerenstva zadužen za istragu o tajnim zatvorima CIA-e izjavio je da je u Poljskoj bilo 'više teških povreda zakona', u času kada ta zemlja tvrdi da na njezinu teritoriju nije bilo takvih zatvora.

Početkom 2006. 'poslao sam izvješće ministrima u čijoj su nadležnosti specijalne službe i pravosuđe, u kojemu sam ih obavijestio o opravdanoj sumnji u više teških povreda zakona', rekao je bivši nacionalistički zastupnik Roman Giertych. On nije htio iznijeti potankosti o tim 'povredama' pozivajući se na 'državnu tajnu' i ističući da je poljsko državno tužiteljstvo u kolovozu 2008. pokrenulo istragu o tom slučaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

Giertych je ipak svoje izjave otvoreno doveo u vezu s činjenicom da je američka administracija Baracka Obame objavila interna izvješća CIA-e u kojima opisuje postupke za ispitivanje osumnjičenika koji su se primjenjivali za vrijeme administracije predsjednika Georgea W. Busha. Poljska i Rumunjska optužene su 2007. u izvješću Vijeća Europe da su između 2003. i 2005. uz puno znanje prihvaćale na svom teritoriju tajne zatvore CIA-e. No vlade tih dviju zemalja, bez obzira na političku opredijeljenost, uvijek su odbacivale te optužbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene