Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako bi Njemačka priznala Krim Angela Merkel Putinu je postavila uvjet - osigurajte Ukrajini sigurnu isporuku plina.


Njemačka i Rusija rade na tajnom planu mirnog okončanja krize u Ukrajini, piše Independant. Plan Angele Merkel i Vladimira Putina bazira se na stabilizaciji ukrajinske granice i snažnom ekonomskom poticaju zemlje koja se nalazi u teškoj financijskoj situaciji s naglaskom na novi energetski sporazum koji će osigurati sigurnu isporuku plina.

Vezani članci Lideri Ukrajine, Njemačke, Francuske i Ukrajine na summitu u Parizu (Foto: AFP) Pregovori trajali devet sati: Ipak dogovor Rusije i Ukrajine na mirovnom summitu u Parizu Slika nije dostupna Naljutio Ruse pa se sad opravdava: 'Nisam tako glup'

Ukoliko ovaj Rusi prihvate ovaj plan međunarodna zajednica morat će priznati Krim i aneksiju od strane Rusija što će neke zemlje članice UN-a teško progutati.

Izvori bliski pregovorima tvrde kako plan podrazumijeva prestanak ruske financijske i vojne podrške raznim proruskim separatističkim skupinama u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski parlament odbio ostavku premijera Jacenjuka i podignuo porez

Uz to, Putin će se obvezati da neće ometati trgovinske paktove između Ukrajine i Europske unije, a Ukrajini će biti ponuđen novi dugoročni sporazum s ruskim Gazpromom. Ova stavka od velike je važnosti Ukrajini budući da trenutno ne postoji apsolutno nikakav plinski sporazum što znači da bi se ukrajinske zalihe mogle potrošiti i prije nadolazeće zime.

Moskva bi Kijevu trebala platiti i milijardu dolara težak kompenzacijski paket zbog gubitka zarade od najma koje je Rusija plaćala za svoje flote stacionirane na Krimu i u Luci Sevastopolj na Crnom Moru.

No, kako se doznaje, o ovom planu raspravljalo se prije rušenja zrakoplova Malaysia Airlinesea, ali Njemačka i dalje stoji iza njega.

Nijedna službena institucija nije željela komentirati vijesti o ovom planu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook