Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dijelili savjete kako dobiti rat

Tajni dokumenti otkrili: Ugledni američki dužnosnici pomagali Gadafijevom režimu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sjedištu libijske obavještajne agencije, koju su zauzeli pobunjenici, pronađeni su dokumenti koji povezuju ugledne američke dužnosnike s Gadafijevim režimom.

Katarska televizija Al Jazeera uspjela je iz te razrušene zgrade iznijeti nekolicinu dokumenata koji pokazuju kako su David Welch, bivši pomoćnik američke državne tajnice u administraciji Georgea W. Busha te američki kongresnik Denis kucinich pomagali režimu Moamera Gadafija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povisili nagradu Čad ponudio azil: Gadafija love i pripadnici SAS-a, glava ucijenjena na 1,7 milijuna dolara Slika nije dostupna Napuštaju Gadafija Sve više Gadafijevih dužnosnika na strani pobunjenika: 'Pridružite se revoluciji'

U dokumentu, koji je zapravo zapisnik sastanka Abubakra Alzleitnyja i Mohammeda Ahmeda Ismaila s Davidom Welchom, otkriveno je kako se on s navedenom dvojicom libijskih dužnosnika sastao 2. kolovoza 2011. u hotelu Four Seasons u Kairu, u Egiptu, samo nekoliko ulica dalje od američkog veleposlanstva.

Welch je inače i bivši američki dužnosnik koji je zaslužan za obnovu diplomatskih odnosa između SAD-a i Libije. na sastanku s libijskim dužnosnicima u Kairu, Welch ih je savjetovao kako mogu pobijediti u propagandnom ratu, sugerirajući neke od mjere za podizanje samopouzdanja. Dijelio im je i savjete kako potkopati libijske pobunjenike, uz pomoć stranih obavještajnih agencija, uključujući i izraelske.

Sugerirao im je da na bilo koji način povežu pobunjenike s al-Qaidom, ali da te informacije prezentiraju na način da one dolaze iz izvora vanjskih obavještajnih agencija, a ne libijskih, jer će SAD poslušati druge po tom pitanju. Dokumenti isto tako otkrivaju kako je Welch Gadafijevom režimu isticao da iskoriste nemire u Siriji za blaćenje vanjske politike SAD-a.

'Važnost iskorištavanja situacije u Siriji, posebice oko primjene dvostrukih mjerila od strane Washingtona... Sirijci vam nikad nisu bili prijatelji, a vi ćete malo toga izgubiti iskorištavanjem te situacije kako biste osramotili Zapad', stoji zapisan savjet Welcha u dokumentima. On je isto tako sugerirao i da Gadafi odstupi s vlasti, ali da 'ne mora nužno predati sve svoje ovlasti'. Sve što je Welch savjetovao, suprotno je službenom stavu i politici SAD-a prema Libiji.

S druge strane, kongresnik Denis Kucinich, koji se otvoreno protivio politici SAD-a prema Libiji, napisao je pismo Gadafijevom sinu Saifu Al-Islamu. Od libijskog je režima tražio dokaze o korupciji unutar libijskog oslobodilačkog pokreta (NTC), te isto kao i Welch, dokaze o povezanosti s al-Qaidom.

Glasnogovornik američkog State Departmenta napomenuo je kako je David Welch sada običan građanin (radi u Bechtelu), koji je bio na privatnom putu i koji nije nikako nosio poruke američke vlade. Kucinich se oglasio putem Atlantic Wirea izjavivši kako je 'Al Jazeera pronašla dokument kojeg je napisao libijski birokrat drugim libijskim birokratima. Sve što on dokazuje jest da Libijci čitaju Washington Post... ja ne mogu spriječiti Libijce da pišu takve stvari... Bilo kakva implikacija da sam činio nešto drugo osim pokušao zaustaviti nelegalan rat jest čista izmišljotina'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene